A komáromi Duna-híd lesz a legmagasabb

Kedvező esetben már jövő májusban átadhatják az új komáromi Duna-hidat. Az épülő híd pilonja már elérte a végső magasságot: a medertől számítva 118 méteres. Ezzel a legmagasabb Dunán átívelő közúti híd lesz.

duna_hid(fotó: magyarepitok.hu)

Érsek Árpád közlekedési miniszter november közepén Komáromban tartott sajtótájékoztatót. Mint mondta, továbbra is sikerül tartani az építkezés ütemtervét. A 118 méteres pilon utolsó eleme is a helyére került a napokban. A pilon belsejében lévő csigalépcső 405 lépcsőfokon és 8 létrán keresztül vezet a kilátóteraszhoz. Ennek a magasságnak a leküzdése megfelel annak, mintha felgyalogolnánk egy 32 emeletes felhőkarcoló tetejére. Az aszimmetrikus pilon a Duna szlovákiai oldalán helyezkedik el.

A sajtótájékoztatón elhangzott, ha az időjárás nem szól közbe, akkor még az idén összeérhet a híd két oldala. Ehhez már csak három 15 méteres elemet kell beépíteni, amelyek a múlt héten meg is érkeztek a helyszínre. Ha összekötik a két partot, és már száraz lábbal át lehet kelni a konstrukción, egy hagyományos ünnepségre kerül sor – a hídépítők egy hordó sört gurítanak át rajta az egyik partról a másikra, majd csapra verik azt.

A zuhogó eső miatt ezúttal nem a hídon zajlott a sajtótájékoztató, hanem a főút melletti inkubátorházban. Ráadásul a szokásosnál rövidebb ideig tartott, mivel a közlekedési miniszter Zoboraljára sietett: nem sokkal előbb ugyanis súlyos közlekedési tömegszerencsétlenség történt Nyitra mellett. Autóbusz ütközött egy nyerges vontatóval, melynek során 12 ember életét vesztette, köztük öt tizenéves középiskolás. A halálos áldozatok koloniak és gímesiek. Pénteken országos gyásznapot tartottak.

(d)

Nézegessen további fotókat az épülő Duna-hídról! Katt!

(Cikkünk a Delta november 19-i számában jelent meg.)

Top