A hét közepétől minden medence működik

Hónapok óta hibátlanul működik a korábban sok vitát kiváltó gázleválasztó berendezés a komáromi strandfürdőben. Napokon belül megnyitnak egy elkerített kis „folyosót“ is, ami az autóval érkező vendégek kényelmét szolgálja majd. A hét közepétől pedig az utolsó medencét is használhatják majd a fürdő vendégei, miután a hétvégén befejeződött az elavult szűrőberendezésének újra cserélése. Rákérdeztünk az utóbbival kapcsolatos panaszokra is a fürdő üzemeltetőjénél.

Több komáromi vendég felháborodva kifogásolta, hogy június második hétvégéjén, amikor idén először köszöntött be a nyár, még nem üzemelt az összes medence a komáromi strandfürdőben. Pontosabban az öt nagyobb medence közül (ha a mini gyermekmedencét nem számoljuk) az egyiket, a 33 méteres úszómedencét nem használhatták a strandra látogatók. Szóvá tették, hogy miért nem lehetett a nyári szezon kezdete előtt végrehajtani a karbantartási és felújítási munkákat az összes medencénél, illetve néhányan azt is írták a közösségi hálón, hogy az említett hétvégén teljes árú belépőt fizettettek velük, annak ellenére, hogy az úszómedence még nem állt készen.

„Előbb 20, majd 50 %-os engedményt adtunk“

Nagy Tamás, a termálfürdőt üzemeltető Comorra Servis városi cég igazgatója a belépők árával kapcsolatban kifejtette, nem igazán érti a kritikát, mivel már a kifogásolt hétvégén is 20 százalékos kedvezményt nyújtottak vendégeiknek – azért ennyit, mert ezt tartották arányosnak annak fényében, hogy 5 medence közül 4 működött, egy pedig nem. Sőt, miután múlt hétfőn egyeztetett a város illetékeseivel, további árengedményt vezettek be, és a strandfürdő látogatói immáron féláron válthattak belépőt.

Hangsúlyozta, március óta folyamatosan zajlottak a karbantartási és felújítási munkák a termálfürdőben, a menetrend szerint, utoljára az úszómedence maradt, amely esetében az elavult, 35 éves szűrőrendszert cserélték teljesen újra, ami június első felére volt ütemezve, és a napokban fejeződött be. A város 40 ezer euróval járult hozzá az új szűrőrendszer telepítéséhez. Nagy Tamás megjegyezte, a strandfürdő legnépszerűbb attrakcióját, a tavalyelőtt átadott csúszdatornyot például már másfél hónapja használhatják a vendégek – az más kérdés, hogy másfél héttel ezelőttig a kedvezőtlen időjárás miatt nem sokan éltek a lehetőséggel.

A Comorra Servis igazgatója elmondta, a vendégek a hét közepétől már az összes medencét használhatják – attól sem kell tartani, hogy néhány napig még zöld színezetű lesz az úszómedence vize, ez a fertőtlenítő folyamat természetes velejárója. Hozzátette, a büfék működnek, a vízminőség kifogástalan, csak az időjárás zavarhatja meg a strandolni vágyókat.

Elérhetőbb ingyenes parkolás

Idén az említett szűrőrendszer cseréje a legnagyobb fejlesztés a strandon, de napokon belül egy másik, a strandvendégek kényelmét szolgáló újdonságot is igénybe vehetnek a vendégek. Ennek elsősorban azok örülhetnek, akik autóval érkeznek a fürdőbe. Kialakítottak ugyanis egy „folyosót“, mely a vár melletti ingyenes gyűjtőparkolóból a strand főbejáratához vezet és felére rövidíti a fürdőhöz vezető utat – a gyűjtőparkolót használóknak nem kell már megkerülniük a strand melletti Soho Towert (az egykori orosz házat), a fürdő mellett kialakított „surranópályát“ használhatják.

Gond nélkül működik a gázleválasztó

Nagy Tamás elmondta azt is, a korábban sok vitát kiváltó gázleválasztó berendezés zavartalanul működik. Ez egyrészt a biztonság szempontjából különösen fontos, a berendezés ugyanis a termálvízzel együtt feltörő metángázt felfogja, nem engedi a légkörbe, így végleg elhárult az állítólagos robbanásveszély. A berendezés azonban nemcsak felfogja, de hasznosítja is a gázt. Egyrészt hőenergiává alakítja – idén februártól például egyetlen centet sem kellett költeni a fürdő és a kapcsolódó épületek fűtésére, a feltörő metángáz elég volt erre. Ugyanígy ebből a forrásból biztosítják a medencék vizének állandó hőmérsékleten tartását is. Másrészt pedig egy generátor villanyáramot termel a gáz felhasználásával, amelyet ugyancsak a fürdőben hasznosítanak – eddig 100 ezer kilowatt áramot termelt a berendezés. Mindez természetesen komoly megtakarítást jelent, az így megspórolt összeget a Comorra Servis a lízingelt berendezés törlesztőrészleteire fordítja.

Az elmúlt évtizedekben több konkrét fejlesztési terv is napvilágot látott a komáromi strandfürdővel kapcsolatban. Felmerült, hogy a város eladja, hogy aztán magánbefektető építsen ki egy korszerű és színvonalas fürdőt, de később az is, hogy a város hitelből vágjon bele egy nagyszabású fejlesztésbe. A nagyléptékű elképzelésekből egyelőre semmi sem lett, az elmúlt néhány évben ugyanakkor mégis történtek látható előrelépések, miközben megmaradt a komáromi strand népfürdő jellege is – jelenleg is az egyik legolcsóbb hely a térségben. A leglátványosabb fejlesztés az említett csúszdatorony, a legfontosabb pedig a gázleválasztó volt, emellett tavaly a nagymedence külseje és környéke is megújult, de megemlíthetjük a kis csúszdát, a sportolási lehetőségek bővülését is.

(csaba)

Top