A gyermeknevelés nehézségei az internet világában

Komárom. Digitális fogyókúra – otthoni digitális szabályok gyermekeink mentális egészségéért címmel tartott előadást a Mathias Corvinus Collegium Ifjúságkutató Intézetének munkatársa, Pöltl Ákos egyetemi oktató, családbiztonsági és cyberpszichológiai szakember a Csemadok székházában.

„Az okostelefonok világában megtöbbszöröződtek a gyereknevelés nehézségei – szögezte le előadása kezdetén a szakember. – A szülők és a gyermekek generációja közt egy komoly és szinte áthidalhatatlan szakadék alakult ki.” Majd kifejtette, ennek egyrészt az az oka, hogy a gyerekek órákat töltenek az internet közösségi platformjain és a videójátékok világában. Ezek a tevékenységek azonban ugyanúgy növelik a szervezet dopaminszintjét, mint a drogok, így hamar függőséget okoznak. Egyes felmérések szerint mire egy gyerek felnő, tizenötezer órát tölt el a számítógép vagy az okostelefon használatával, miközben egy hangszeren tízezer óra alatt lehet profi szinten megtanulni játszani, illetve ennyi idő elég egy idegen nyelv magas szintű elsajátításához.

A kütyük befolyásolják az agyműködést

„Gondoljunk csak bele, hogy egy kiskorú átlagfogyasztó napi hat-nyolc órát tölt a Tik-Tok, Meta, You-Tube, Messenger, Spotify használatával, és akkor a Netflixet még bele sem számolták. Ezek az ’ingyenes’ oldalak ugyanis úgy vannak megtervezve és beállítva, hogy az újdonságok folyamatos kínálatával lehető minél jobban odakössék a látogatót. Valóságban azonban nem ingyenesek, hiszen figyelmünkkel fizetünk érte, és minél több időt töltünk ott, annál nagyobb reklámbevételt generálunk számukra. Csakhogy ennyi időt iskola, tanulás, sport vagy egyéb szabadidős tevékenységek mellett kizárólag az alvás kárára tud az ember előteremteni. Az elégtelen alvás, a brutális mennyiségű információ és a multitasking pedig egy idő után nem csupán a szellemi teljesítmény csökkenéséhez vezethet, de olyan pszichés zavarok kialakulásához is, mint a depresszió vagy a szorongás” – mutatott rá a szakember. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kutatóknak képalkotó eljárásokkal sikerült bizonyítani, hogy egy gyerek agya, minél korábban kezdi rendszeresen használni a „kütyüket”, annál nagyobb változást mutat a fejlődében, ami főleg a beszédfejlődésben és kommunikációs képességeik gyengülésében mutatkozik meg. Mindemellett pedig, ha a gyerekek felügyelet nélkül használják a képernyőket, fokozottan ki vannak téve az anonimitás mögé rejtőző bűnözőknek, illetve akár a kortársak részéről indított zaklatásnak – cyberbullyingnak, ami sokszor tragédiával végződik.

A szülői minta, pozitív alternatívák

A rendkívül jól felépített előadás során Pöltl Ákos több javaslatot is elmondott, hogy miként tudnák mindennek elejét venni a szülők. A tiltás, szülői kontrol beépítése nem működik, ugyanis ezeket a gyerekek, akik már beleszülettek a modern technológiákba, könnyűszerrel kijátsszák. Az első és legfontosabb lépés, tudhattuk meg, hogy a szülő mintát mutasson, mert amíg ő maga az okostelefonjával alszik el és azzal ébred, nem lesz hiteles. Lényeges, hogy a gyerekek számára pozitív alternatívát nyújtsunk. Szervezzünk közös programokat, kirándulásokat, de kizárólag telefonok nélkül. A cyberbiztonsági szakember szerint azonban a legtöbb, amit a szülő megtehet gyermeke védelmében, hogy egy olyan térben, mondjuk a nappaliban, engedélyezi csak a gyerek számára a számítógép, okostelefon használatát, ahol rálátása van arra, hogy éppen milyen platformokat használ. „Több veszély leselkedik egy gyerekre a számítógép előtt ülve a saját szobájában, mint este a sötét utcán” – szólt a figyelmeztetés.

Intő jelek, számítógép-detox

Intő jelként kell kezelni, ha az addig kommunikatív gyerek hirtelen magába fordulóvá válik, nem érdeklődik korábbi hobbijai iránt, felhagy a sportolással, hátat fordít barátainak. Ilyen esetben fennáll a depresszió, szorongás vagy a rászokás lehetősége. Sok nyugati országban már elterjedt az egyhónapos számítógép-detox, azaz méregtelenítés. Ezt a megszokott hétköznapok keretei közt nehéz lenne megvalósítani, azt azonban mindenki megteheti, hogy a nyugodtabb alvást biztosító melatonin hormon termelését csökkentő mobilokat, tableteket száműzi a hálószobából.

Pöltl Ákos tartalmas előadása a Szövetség a Közös Célokért és a Kárpátia Sport Polgári Társulás szervezésében jött létre.

JN.

Top