A fejlődő község

MADAR. A község az elmúlt években jelentős, szemmel is látható változásokon ment keresztül. Az önkormányzatban nagy figyelmet fordítottak a fejlesztésekre, beruházásokra, legyen szó infrastruktúráról, oktatásról, biztonságról vagy a kulturális élet felélénkítéséről és a hagyományok ápolásáról. 

A fejlődő  faluKopjafaavatás a bor- és gasztrofesztiválon

Kívül-belül megújult és megszépült a kultúrház, valamint a sportcsarnok. Szabadtéri színpad létesült, melyek mind-mind a helyi kultúrát és sportot hivatottak szolgálni.

A bortermeléséről méltán híres községben 2012-ben elindították a Madari Bor- és Gasztrofesztivált, amelyen évente több mint négyezer hazai és határon túli érdeklődőt látnak vendégül. A rendezvény sikeréhez nagyban hozzájárult a szőlőhegyre vezető út leaszfaltozása, a temető felőli út rendbetétele. A tavaly kialakított 1200 négyzetméteres fesztiváltér, az önkormányzat felújított pincéje kiválóan kiszolgálja az önkormányzat rendezvényeit és a falu lakosait.

Az elmúlt években hozott támogatások összege meghaladja a 400 ezer eurót, melyet többek között az alapiskola tetőszerkezetének és fűtőrendszerének korszerűsítésére, a kanális kitisztítására, az esővíztároló megépítésére, kamerarendszer kiépítésére, a hulladék elszállítására, valamint kulturális rendezvények megszervezésére fordítottak. A felújított iskolakonyha a legkorszerűbbek közé tartozik régiónkban.

Az idei év terveiről is tájékoztatta hetilapunkat Édes István polgármester: „Célom, hogy a következő években további fejlesztéseket és beruházásokat hozva a faluba, erősítsem községünket és közösségünket. Folytatni szeretnénk az új munkahelyek létrehozását. Örömmel mondhatom, hogy az elmúlt időszakban 27 új munkahely létesült a községünkben. Terveink között szerepel a községi hivatal, az óvoda hőszigetelése, a helyi hagyományokat bemutató tájház kialakítása, a közvilágítás és a hangszórók felújítása. Régóta húzódik a halottasház előtti terület lefedése. A legnagyobb gondot ennél a tulajdonviszony okozza, hiszen az alatta lévő terület nem a községé, így elrendezése hosszadalmas folyamat eredménye lesz. Szeretnénk még több zöld övezetet kialakítani községünkben. Az eddig kialakított két hatágyas szálláshely mellé továbbiak létrehozását is tervezzük, melynek alapzata már el is készült. Szükség lenne a község kulturális életének fellendítésére is, és tovább folytatjuk a madari bortermelés és borkultúra támogatását, elsősorban a bor- és gasztrofesztivál folyamatos újításával. Nem feledkezünk meg a birkózók és a futballisták támogatásáról sem. Ebben az évben szeretnénk befejezni a futballpályán a szociális helyiség felújítását is” – mondta a polgármester.

Nyilatkozatát azzal zárta, hogy sok pozitív visszajelzést kapnak a falu fejlődésével kapcsolatban különösen azoktól, akik rég jártak már Madaron.

Kép és szöveg: miriák

Top