A csokoládékészítő karácsonya

Egy mandarinillatú késő délután Papp Vargha Katalinéknál

Kis balerina tipegett elém a hatalmas belvárosi lakás előszobájában, és már vitt is a gyermekszobába, ahol megmutatta az ő és öccse kincseit. Pörgött a szoknyájában, apró arany balettcipőt húzott. Olívia, mert ő volt a kis kalauz, közben szüntelenül beszélt. A kétéves Zsombor minden lépésünket követte. Papp Vargha Katalin csokoládékészítő mester és férje, Papp György IT projekt mene­dzser komáromi otthonában vendégeskedtünk.

Papp_Vargha_Kata

Hat éve házasodtak össze. Olívia 2014-ben, Zsombor tavaly született. Mit jelentenek a gyermekeik az életükben?

„Nagyon fontosak. Minden nap együtt vagyunk, kivéve, amikor el kell utaznom. Ha sok a munkánk, hiszen Katának is most a szezonja a csokival, Zsomborra a nagymama és nagypapa vigyáznak, Olívia már óvodás. Az információs technológia területén dolgozom itthonról. Budapesten van az iroda, azután oda repülök, ahová éppen küldenek. Volt úgy, hogy Münchenből érkeztem vissza, és a repülőtéren felhívtak, hogy másnap induljak New York-ba” – mesélte Papp György.

„Zsombor a főnök, mindig érvényesíti az akaratát. Olívia szeptembertől balettre jár. Imád táncolni, nagyon szereti a zenét. Amikor kicsi volt Ringatóba jártunk, most jött a balett. Számára fontos, hogy a szoknyája mindig pörgős legyen. Most ezt a másik ruhát azért viseli el, mert zsebek vannak rajta” – vette át a szót a feleség.

A Zichy-pont közösségi tér nemrég meghirdette Katalin két előadását a csokoládékészítésről. Napok alatt betelt mindkét időpont. „Számomra hatalmas meglepetés, és örülök, hogy az emberek igénylik az effajta szórakozást. Ez a workshop kötetlen játék lesz a csokival. Annak pedig külön örülök, hogy szeretnének valami újat tanulni, mert a célom az is, hogy átadjak valamiféle tudást, amit otthon majd hasznosíthat mindenki” – tudatta boldogan.

Közben Olívia és Zsombor egymás után pucolták és majszolták a mandarinokat. Hamarosan mandarinillatú lett a konyha. Ők inspirálták Katalin cége idei slágertermékét, a házilag készíthető csokinyalóka-készletet. „A fiúknak szóló szett traktoros, a lányos változat pedig hercegnős. Amikor elkészül a csokinyalóka és megdermed a hűtőben, a tetején ott a kis traktor és a kis hercegnő. Tavaly jött az ötlet, ha már egyszer a gyermekek szeretnek mindenféle étellel pacsmagolni, miért ne tehetnék ezt a csokival is. A gyermekink is imádnak feladatokat teljesíteni. A nyalókakészítés a legjobb móka” – lelkendezett a háziasszony.

Kataek

Hagyomány a nagy fa

Papp György elárulta, szereti a kínai kultúrát, és fontosnak tarja a kínai nyelvet. „Az idén Szecsuan tartomány fővárosában, Csengduban, az ottani műszaki egyetemen kínai nyelvet tanultam fél évig. Számomra az angol után a legfontosabb világnyelv. Kína óriási gazdasági hatalom, és nagyon kevesen beszélnek Kínában jól angolul, az európaiak közül pedig kevesen beszélnek kínaiul. Szükség van erre a nyelvtudásra” – bizonygatta.

A két gyermek rendíthetetlenül pucolta a mandarinokat. Megtelt az asztal mandarinhéjjal. A közelgő ünnepre tereltem a szót.

„Hagyomány, hogy apa és a gyerekek szép nagy fenyőfát választanak, itt bőven elfér, és az is családi tradíció, hogy ők díszítik fel a fát. Néhány csokidíszt készítek. Én is mindig édesapámmal díszítettem a fenyőfát, anya pedig a konyhában sürgött-forgott. Szenteste nálunk van az egész család. Jönnek a nagyik, a nagyapik, a dédik, Gyuri bátyja. Kilencen vagyunk. Nyolcfős az asztal, de egy kicsit összehúzzuk magunkat” – sorolta Katalin.

„A fadíszítés a gyermekekkel remek mulatság, mindig december huszonnegyedikén délelőtt történik. A szaloncukor előre fel van kötözve. Tavaly Zsombi még nem díszített, az idén pedig szerintem rombolni fog, de sebaj, megtanuljuk ezt is” – közölte derűsen György.

És mit eszik a család Szenteste? „Általában különlegességeket főzök, mert karácsony első és második napján a szülőkhöz megyünk, ahol hagyományos karácsonyi ételek várnak. Tavaly kacsamájszelet volt nálunk az előétel, borban főtt körtével, cukkinis tócsnin. A főételt, a sitake gombás nyulat Gyuri készítette. Kakaós és mákos bejglit sütöttem, ahogy anyukám is minden karácsonykor. Gyuriéknál a hagyományos diós és mákos bejglit ették” – sorolta vendéglátónk. „Hiányzik is a diós bejgli, annak ellenére, hogy a mákos a kedvencem” – tette hozzá György. „És ki ne hagyja a zserbót! Mindig egy hatalmas tepsivel elfogy” – jutott Katalin eszébe.

Katáék-07

Mobilapp és saját csoki

A következő évre tele vannak tervekkel. György egy saját projekten dolgozik a csapatával. „Egy olyan mobil applikációt fejlesztünk, amivel a vendégek mobiltelefonnal tudnak rendelni a pincér segítsége nélkül egy étteremben vagy egy bárban. Az első fázissal készen is vagyunk, és ha minden jól megy, már az ünnepek előtt kipróbálható lesz az ír kocsmában és a Borozóban” – árulta el.

„Januártól megpróbáljuk magunk készíteni a csokoládét a kakaóbabtól a csokitábláig. Mi pörköljük, mi daráljuk majd. Eddig Belgiumból vettük a csokit, azt dolgoztuk fel, és megpróbáltunk belőle a lehető legtöbbet kihozni a saját ötleteink alapján. Most megpróbálkozunk a bean to bar metódussal, és már a kakaóbabot is magunk vásároljuk majd. A minőségi csokoládékészítésben ez a top. Amúgy remek évünk volt, az idén megdupláztuk az étcsokoládé felhasználásunkat. Crunché és Fruché termékeink roppant kedveltek lettek” – avatott be Katalin.

Azután amikor még egyszer szemügyre veszem otthonukat, ahol a házaspár tervezte a lámpákat, az előszobában pedig elfér egy moziszéksor, arra kértem őket, kívánjak valamit olvasóinknak karácsonyra. Szinte egyszerre mondták, hogy nyugalmas ünnepet kívánnak. Olívia és Zsombor pedig angyalian mosolyogtak.


Papp Vargha Katalin

Komáromban született, a Selye János Gimnáziumban érettségizett, majd Budapesten és Brüsszelben nemzetközi kapcsolatok szakértőként végezte el az egyetemet. Brüsszelben a wieze-i Csokoládé Akadémián Philippe Vancayseele chocolatier vezetésével tanult csokoládét készíteni. 2012-ben alapította a komáromi CHOCOMAZE manufaktúrát. Díjai: Az Év Fiatal Innovatív Vállalkozója, a gazdasági miniszter különdíja – 2012, Az Év Példaképe – 2016, Great Taste Awards – 2015, 2017, International Chocolate Awards 2015, 2017, 2018. Életéről A szlovák üzlet 49 hősnője című, idén megjelent kötetben is olvashatunk.


Bárány János

Kapcsolódó cikkünk:

A világhírű komáromi csoki

Top