9,5 milliós fejlesztés a KOMVaK-nál

CSALLÓKÖZARANYOS. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően jelentős beruházásra készül a komáromi vízgazdálkodási vállalat, a KOMVaK Rt. A 9 és fél milliós befektetés részeként kiépül a csatornahálózat Csallóközaranyoson, továbbá egy tisztítóállomással is bővül a vállalat rendszere. 

A KOMVaK Rt. sikeres pályázatának köszönhetően jelentős beruházásra kerülhet sor a közeljövőben Csallóközaranyoson. A vállalat a környezetvédelmi minisztérium kiírása alapján, európai alapból merítve 9 118 111,91 eurós támogatásban részesült. A fejlesztés teljes összege 9 598 012,54 euró, amiből 95 százalék támogatás és 5 százalék önrész. A projekt részeként kiépül a csatornahálózat Csallóközaranyoson, továbbá a rendszerhez tartozó víztisztító állomás.

„A közel 700 háztartást érintő fejlesztés környezetvédelmi szempontból kiemelten fontos, hogy az ivóvíz kiváló minősége az egész térségben megmaradjon. Azt is fontos szempontnak tartottuk, hogy a jövőben a tisztítóállomásra a szomszéd községek is ráköthetőek. Az állomás a legszigorúbb európai normák alapján van tervezve, így a megtisztított szennyvíz egyáltalán nem terheli a környezetet ” – mondta el Cséplő Gábor, a KOMVaK Rt. igazgatója.

Az októberben jóváhagyott támogatást megelőzve már lezajlott a közbeszerzési folyamat ellenőrzése. A közbeszerzést annak zökkenőmentes megvalósítása érdekében a részvénytársaság egy külső cégre bízta. Az építkezés a jövő év folyamán zajlik, de jó idő esetén még az idén elindulhatnak a munkálatok, amelyeket 2015 végéig befejeznek. A kivitelező cég komoly szakmai múlttal rendelkezik.

viztisztitoKEP

„Örömmel mondhatjuk el, hogy a fejlesztés arányában a részvénytársaságunk értéke gyarapodik, amelynek teljes mértékben Komárom város a tulajdonosa. Az elmúlt években fokozatos volt a fejlesztés, 2011-től mostanáig az építkezések értéke (a csallóközaranyosi támogatáson kívül) meghaladta a 12 millió eurót, aminek jelentős része saját forrásból, továbbá uniós támogatásból valósult meg. A legjelentősebb tételek között említhetnénk a komáromi víztisztító állomás fejlesztését, Megyercs, Ekel, Nagylél és Kava városrész rákötését a komáromi hálózatra. Ugyanolyan fontosnak tartottuk a csatornahálózat kiépítését az Erzsébet-szigeten, vízbázisunk minőségének védelme érdekében” – árulta el a részleteket a KOMVaK vezetője.

„Hangsúlyozni szeretnénk, hogy a folyamatos fejlesztés mellett a másik kiemelt célunk a legkedvezőbb ár biztosítása a felhasználóinknak. Jelenleg a regionális vízgazdálkodási vállalatok listáján a 14 szolgáltató közül a KOMVaK a negyedik helyen van Szlovákiában, ami a folyó- és az elfolyó víz együttes árát (2,1366 euró) illeti. Az elmúlt két évben egyáltalán nem emeltük az árakat” – tette hozzá Cséplő Gábor. Jelenleg az ivóvíz köbmétere 1,0994, a szennyvíz pedig 1,0372 euróba kerül.

A komáromi vízgazdálkodási vállalat a Komáromi járás 17 településén szolgáltat. A részvénytársaság 100 százalékos tulajdonosa Komárom város. További részletek ITT.

(d)

Top