2022 legyen a stabilitás éve!

Eltelt egy újabb év, amelyet jelentős mértékben újra a bizonytalanság és a kiszámíthatatlanság jellemzett. 2021-ben, az előző évhez hasonlóan, a koronavírus állt a középpontban. Az év elején még azt reméltük, hogy a korlátozásoknak és az oltásnak köszönhetően megszabadulhatunk végre a járványtól, de amint véget ért a nyári ábrándozás, beköszöntött a rideg és valóságos ősz.

Szinte teljesen követhetetlen, hogy a járvány hányadik hullámánál járunk éppen, vagy hogy milyen intézkedések vannak érvényben. Sajnos az őszi újabb hullám úgy érte a kormányt, mint az útkezelőket a hóesés – mindenki tudta, hogy jön, csak épp nem voltak rá felkészülve. Ez meg is látszott, hiszen a gyors és esztelen kapkodás mellett a helyzet folyamatosan romlott, mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból. Az első fagyos éjszakák megjelenésekor már ott tartottunk, hogy a járvány szempontjából Szlovákia volt az egyik, legrosszabb mutatókkal rendelkező ország a világon. Mikor a helyzet a legrosszabbnak tűnt, megkezdődött honatyáink pánikszerű intézkedéscunamija. A nem létfontosságú üzleteket, szolgáltatásokat és éttermeket azonnali hatállyal becsukták, újra jött a kijárási tilalom és egy pillanatra még azt is belengették, hogy karácsonykor a családok nem találkozhatnak, nem ünnepelhetnek együtt – visszatértünk az egy évvel azelőtti valóságba.

A helyzet súlyossága indokolta a merészebb intézkedéseket, de a kormány sajnos újra a saját csapdájába esett, hiszen az intézkedések hátterét és annak következményeit, hatásait a gazdaságra, a vállalkozókra és a lakosokra nézve, szemmel láthatóan nem mérlegelte, vagy figyelmen kívül hagyta. Bármi is a helyes válasz, az eredmény ugyanaz. Ünnepek előtt a mikro- és kisvállalkozók zöme bezárni kényszerült. Mégpedig abban az időszakban, amelyben forgalmuk és nyereségük legnagyobb részét megtermelik az évben. Bezárt a könyvesbolt, a virágárus, az étterem, az ajándékbolt és még sok más kisüzlet úgy, hogy közben a szupermarketek tömve voltak emberekkel. A felemás intézkedések következménye pedig az lett, hogy a győri plázában minden második autó szlovák rendszámú volt, a családok pedig nem Észak-Komáromban, hanem Dél-Komáromban töltötték el szabadidejüket, vették igénybe a határ innenső oldalán nem elérhető szolgáltatásokat.

A másfelől viszont a bezárni kényszerült üzletek, vállalkozások kompenzációs rendszere cseppet sem változott, ugyanolyan nehézkes, átláthatatlan maradt, mint korábban. A támogatásokat nem növelték és nem bővítették a támogatásra jogosultak körét. A kft-k részére jelen pillanatban is a támogatások főként csak alkalmazotti bérekre kérhetők, és olyan egyszemélyes kft-k pályázhatnak meg legfeljebb 315 eurót, amelyek bezárni kényszerültek. A Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetsége múlt évi felméréséből azonban kiderült, hogy a vállalkozók előnyben részesítenék, ha az állam támogatása forgalomalapú lenne. Ez sokkal stabilabb helyzetet eredményezne számukra. Az általunk megfogalmazott optimalizációs javaslatoknak hangot adtunk a felelős minisztérium felé is – sajnos eredménytelenül.

Biztonságra és egyensúlyra van szükségünk! Egy erős kormányra, mely mindezt megteremti. 2020 eleje óta elvárhatók lettek volna a reális megoldások és eredmények. Amíg a miniszterek és pártelnökök a kormányon belül egymást szapulják abból az indíttatásból, hogy éppen kinek nagyobb a parlamenti támogatottsága a felmérések szerint, amíg olyan emberek kerülnek pozíciókba, akik sem erkölcsileg, sem szakmailag nem hivatottak rá, amíg az egészségügyi miniszter Ománban, az ellenzék vezére pedig Líbiában szilveszterezik a pandémia közepén, miközben a lakosságot okolják a vírus terjedéséért, felelőtlennek bélyegezve bennünket, addig ne várjunk változást. Elégedetlenségünknek a legközelebbi parlamenti választásokon adhatunk hangot – országunkat mi formáljuk, mi irányítjuk, cselekedjünk is hát ennek érdekében!

A Covid miatt több ezer vállalkozás már megszűnt és rengetegen vesztették el munkahelyüket. A kiszámíthatatlanság pedig még további súlyos károkat okozhat. Segítsünk egymáson, ahol tudunk, és tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy 2022 ne a kiszámíthatatlanság, hanem a stabilitás éve legyen.

Iván Tamás,
a Szlovákiai Magyar Vállalkozók Szövetségének elnöke,
a Baross Alapítvány igazgatója

Top