120 éves millenniumi tölgyfák

Több millenniumi tölgy is ékesíti régiónk nyugati részét. Az egyik Szilason található, a helyi községháza előtt. 1896-ban ültették a millenniumi ünnepségek alkalmával, és a falu egyik szimbóluma lett.

120 éves tölgyfa

Az óriás tölgy már 120 éves, ami mindenképpen tiszteletet parancsol. De nem ez az egyetlen ilyen matuzsálem korú fa régiónkban, ugyanis 120 éves tölgy található még Gelléren, Nemesócsán és Csallóközaranyoson is. Mindegyiket a millenniumi ünnepségek kapcsán ültették ki.

Tudvalevő, hogy ez a fafajta akár 50 méter magasra is megnő, ha a feltételek ideálisak számára. A tölgy fafaragásra és hordókészítésre kiválóan alkalmas. A lehullott makk számos állat késő őszi tápláléka. Kedvező körülmények között a kocsányos tölgy akár 800-1000 évig is élhet. Gubacsából vas hozzáadásával tintát készítettek. Fája sötétbarna, kemény, ellenálló, szép rajzolatú, értékes és a kérgében sok a cseranyag. A fa fiatal ágainak kérgét gyógyászati célokra is használták.

Egyébként Gelléren van még egy fakülönlegesség, méghozzá egy 100 éves vadkörtefa, mely a helyi temetőben található, és minden évben bőséges terméssel ajándékozza meg a falubelieket.

-pint-

Top