120 éves a szilasi tölgy

A hatalmas méreteket elérő tölgyeket méltán nevezik az európai erdők királyainak. Egy ilyen királyi fával rendelkezik Szilas község is. A helyi községháza előtt álló kocsányos tölgy, melyet 1896-ban ültettek a millenniumi ünnepségek alkalmával, a falu egyik szimbóluma lett.

A 120 éves szilasi tölgy

A helyi lakosok a fát elnevezték „millenniumi” tölgynek. Ez is mutatja, mennyire szívükhöz nőtt az itt élő embereknek ez a faóriás. Természetesen a fa nagy törődést igényel, így sokszorosan a nyugdíjas évein túl, többször végeztek már rajta „művi” beavatkozásokat, kisebb műtéteket. A fa idén tölti be 120. életévét, ami mindenképpen tiszteletet parancsol, még ha csak egy fáról van is szó.

Tudvalevő, hogy ez a fafajta akár 50 méter magasra is megnő, ha a feltételek ideálisak számára. A tölgyfa fafaragásra és hordókészítésre kiválóan alkalmas. Az elsőrendű nemes fa általában rövid törzset növeszt és földig boruló hatalmas, félgömb alakú koronával rendelkezik. Egyébként egy tölgyfa egy egész életközösség otthona: 1000 rovarfajjal, számtalan gombafajjal és kis állattal képez egy ökoszisztémát. A szarvasbogár például a tölgy nélkül feltehetően kihalna.

A helyiek büszkék arra, hogy falujukban található egy ilyen régen ültetett famatuzsálem. Talán nem túlzás, ha azt állítjuk, hogy a szilasi tölgy a környék egyik legidősebb fája, ha nem a legidősebb.

Kép és szöveg: -pint-

Top