Újabb óvodák újultak meg

Újabb két óvodát újítottak fel és adtak át a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében Izsán és Karván. Izsán a polgármester az óvodásokkal együtt vágta át a szalagot. Karván műsort is adtak az ovisok és videoklipet vetítettek.

Óvodaátadás Izsán 1

Az oktatást tekintve Izsa egy óvodával és egy teljes szervezettségű, azaz kilencosztályos alapiskolával rendelkezik, amelynek megóvására kiemelt figyelmet fordítanak a faluban. Nem hagyják oktatási intézményeiket tönkremenni, mert egy község szinte életképtelen óvoda és alapiskola nélkül. A magyar kormánytól érkezett közel 92 ezer eurós támogatásból átépítették az óvodát, amelyhez a község saját költségvetéséből 20 ezer euróval járult hozzá.

A felújított óvoda ünnepélyes átadásán Domin István polgármester köszöntötte a megjelent vendégeket. Elmondta, hogy a támogatásból modern tornatermet alakítottak ki, és az óvoda épületét teljes egészében leszigetelték. A helyi óvodásokkal együtt vágták át a szalagot, majd Szabó Miklós plébános megáldotta a felújított épületet.

Bóna Lívia óvodaigazgató köszöntötte a megjelenteket, azután bemutatta az intézményt a felújított óvoda ünnepélyes átadásán, Karván. Elmondta, azért választották az óvodának a Napsugár nevet, mert ez a név fejezi ki legjobban pedagógusaik és az óvoda hangulatát, légkörét, hiszen a napsugár a fény, a derű, a melegség, az öröm és a nyugalom kifejezője. „Az óvoda 1979-től működik ebben az épületben. Egész napos ellátásban részesülnek az óvodáskorú gyermekek. Jelenleg 15 gyermek látogatja az óvodánkat. Egésznapi tevékenységünket áthatja a környezeti nevelés, amely során szeretnénk megismertetni a gyermekekkel az élővilág szépségét, sokféleségét, hogy felébresszük bennük a szeretetet és felelősséget, hogy felnőttként ne pusztítsák, hanem védjék és becsüljék a természetet” – sorolta beszédében.

Óvodaátadás Karván 3

Az ovisok vidám műsora és az üzenetértékű Levegő című videoklip levetítése után, Duka Gábor, Karva polgármestere röviden szólt a jelenlévőkhöz. Tudatta, hogy a magyar kormánytól kapott 55 ezer eurós támogatásnak köszönhetően még esztétikusabbá vált az intézmény, ami a családok számára vonzerőt jelenthet a májusban következő óvodai beíratások során. „A támogatásnak köszönhetően fotovoltaikus rendszert telepítettünk, így gazdaságosabbá válik az óvoda működése. Kicseréltük az elavult padlóburkolatot, belső redőnyöket szereltünk fel, teljesen megújult a konyha” – avatott be a polgármester. Az ünnepélyes szalagátvágás után a vendégek körbejárták a felújított intézményt.

Kép és szöveg: miriák

Kapcsolódó cikkeink:

19 új magyar óvoda

Három felújított magyar óvodát adtak át

Top