Tűzvész a kirándulóhajón – gyakoroltak a mentősökKözlekedési balesetben súlyosan megsérült házaspár, tűzvész egy kirándulóhajón, targoncás munkabaleset – ilyen és ehhez hasonló feladatokat kellett megoldaniuk a mentőalakulatoknak azon a versenyen, melyet szeptember elején a komáromi hajógyár használaton kívüli területein rendeztek. Tűzoltók és légimentők is bekapcsolódtak a gyakorlatba.

Szeptember 4-én és 5-én rendezték meg a Komárno Rescue versenyt, melyen 18 mentősegység vett részt szerte az országból. A résztvevők 6 különböző szimulált baleset során tesztelhették képességeiket, s gyűjthettek olyan tapasztalatot, mely éles helyzetekben hasznukra válhat.

„A verseny célja, hogy a mentősök gyakorlati tudást szerezzenek. Egy mentősnek képesnek kell lennie a helyszínen felmérni a helyzetet, ellátni a beteget, felállítani a diagnózist és a megfelelő gyógymód mellett dönteni. A következő lépés a beteg megfelelő egészségügyi intézménybe szállítása“ – nyilatkozta Száz Roland főszervező, a komáromi székhelyű ZaMED mentőszolgálat vezető mentőse.

mentosok
A mentőalakulatoknak különböző baleseti helyszíneken kellett teljesíteniük feladatokat, például karambolozott személyautóból mentettek egy súlyosan sérült házaspárt, ahol a nő 8 hónapos terhes volt, de a hajógyár területe nagyszerű kulisszákat biztosított egy targoncás munkabaleset szimulálására, vagy éppen egy kirándulóhajón keletkezett tűzvészhez, ahol rengeteg sérültet kellett kimenteni és ellátni. Ez utóbbi kifejezetten olyan „küldetés“ volt, ahol a mentősök és tűzoltók minél zökkenőmentesebb együttműködését gyakorolták. Itt a komáromi tűzoltók és a bősi önkéntes tűzoltók is bekapcsolódtak, s alaposan megizzadtak, hiszen mind a 18 versenyző mentőscsapattal végigcsinálták a feladatot. Az ATE (Air Transport Europe) helikopteres légimentő egység is jelen volt, hogy a mentősök megtapasztalhassák, hogyan kell a helikoptert megfelelő leszállóhelyre irányítani.

A mentősök idei komáromi versenyét a Falck mentőszolgálat gyetvai egysége nyerte, a második helyen a nyitrai gyorsmentő állomás, a harmadikon pedig a ZaMED perbetei állomásának csapata végzett – tájékoztatta a Deltát Jana Peráčková, a ZaMED szóvivője.

(cs)

Top