Megoldásra vár az orvoshiány

Nemrég befejezte rendelését az egyetlen reumatológus Komáromban, helyére azonban nem érkezik más szakorvos a városba. Nem ritka, hogy járásunkból a betegek kénytelenek távolabb utazni a szakorvosi ellátásért, jelenleg ugyanis ez tűnik az egyetlen megoldásnak. Az orvosutánpótlás kérdése állandó probléma, nem csak a szakorvosok, de a háziorvosok esetében is.

Komáromban a közeljövőben biztosan nem találnak majd reumatológust a rászoruló betegek, a korábbi szakorvos ugyanis befejezte rendelését, pótlását pedig egyelőre nem tudják megoldani.

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmünket arra, hogy hiába kereste fel eddigi reumatológusát, Mária Liškovát Komáromban, az orvos egy hónappal ezelőtt befejezte rendelését. Kifogásolta, hogy a pácienseket semmilyen módon nem tájékoztatják arról, hogy a továbbiakban hová, kihez fordulhatnak egészségügyi problémáikkal. Mint azt Pásztor Lászlótól, a Magánorvosok Országos Szövetségének elnökétől megtudtuk, a tájékoztatás a Nyitra megyei főorvos, Ľubomír Ševčík hatáskörébe tartozna, a főorvossal azonban többszöri próbálkozásunk ellenére sem tudtuk felvenni a kapcsolatot. „Lišková doktornő közkedvelt, elismert reumatológusként már így is régen elmehetett volna nyugdíjba. Csak köszönettel tartozunk neki, hogy eddig is rendelt. Távozása viszont megoldhatatlan helyzetet teremtett“ – magyarázta Pásztor.

Hozzátette, próbáltak Pozsonyból, az egyetemről orvost biztosítani legalább két napra, de kevés a reumatológus, olyan pedig, aki eljönne Komáromba, végképp nincs. Szerinte villámgyors megoldás éppen ezért nem létezik. „Az utazás csak az egyik gond, ami a betegeket várja. A rosszabb, hogy a legközelebb lévő érsekújvári és dunaszerdahelyi szakorvosok is le vannak terhelve, tehát a betegeknek hosszú várakozási időre kell felkészülniük” – vázolta a helyzetet. További lehetőség, hogy még ennél is távolabb utaznak szakorvosi segítségért a betegek, Nyitrára vagy Pozsonyba, ahol ugyan nem feltétlenül kell hosszan várakozniuk, de a távolság miatt az ezzel járó költségek is növekednek.

DSC_0061
A szakorvosok számát illetően érdemes megjegyezni, hogy járásonként eltérőek lehetnek. Míg járásunkban a reumatológuson kívül endokrinológusból is hiány van, a kardiológiai szakrendelők pedig túl vannak terhelve, a közeli járásokban nem ilyen vészes a helyzet. A jelenség mögött az a 2005-ös egészségügyi reform állhat, amely ún. minimális hálózatokat alakított ki. Ez a reform megyei szinten határozza meg a szakorvosok számát, a járási viszonyokat viszont figyelmen kívül hagyja. Így fordulhat elő, hogy miközben megyei szinten elégséges lehet a szakorvosok száma, a járásokban aránytalanul oszlanak el, akár csupán egy-egy városra koncentrálódva.

A háziorvosoknál is nagy a hiány

A magánorvosok összefogásának vezetője arra is rámutatott, hogy háziorvosokból még ennél is nagyobb a hiány. Ami az életkorukat illeti, többen vannak már közelebb a hetvenhez, harminc éven aluli doktort pedig ritkán találni. „Ha mindannyian egyszerre döntenék el, hogy elmennek a jól megérdemelt nyugdíjba, akkor egyszerűen nincs, aki a helyükbe lépjen” – hívta fel a figyelmet. Ilyen válságos helyzetben van most két körzet is. Az ekeli háziorvos szintén befejezte tevékenységét, a nemesócsai Princzkel doktor pedig nemrég hunyt el tragikus körülmények között. Mintegy 8600 beteget eddig 5 háziorvos látott el, mára viszont már csak hárman maradtak. Pásztor itt sem lát gyors megoldást, mivel egyszerűen nincs fiatal háziorvos.

A medikusok többsége ugyanis az ennél nagyobb karrierrel kecsegtető sebészet vagy belgyógyászat felé kacsingat inkább, nagyobb kórházakban, magánklinikákon helyezkednének el. A körzeti orvosi praxisban nem látnak kihívást, ráadásul sokszor pénzügyileg sem éri meg nekik: a praxis megvásárlása és a rendelő fenntartása sem olcsó mulatság. Pásztor szerint első lépésben más látószögbe kell kerülniük a háziorvosi és a gyermek háziorvosi rendelőknek a községekben, amelyek rendelkeznek ilyennel. Nehéz ugyanis falura csábítani a fiatal medikusokat. „Németországban is hasonló gondokkal küzdenek e téren, mint mi. Ezért a falvak és a kisvárosok különféle juttatásokkal csábítják a háziorvosokat és a gyermekorvosokat magukhoz, például lakást adnak nekik. Itthon azonban csak ritkák gondolnak rájuk. A fiatal orvosnak így nagyon kevés a motivációja, hogy falura menjen” – véli a Szövetség elnöke.

DSC_0065
Mi lehet a megoldás? Zuzana Zvolenská korábbi egészségügyi miniszternek köszönhetően már beindult egy háziorvosi rezidens képzés, az első szakvizsgázó háziorvosokat viszont csak 2017-ben várhatjuk. Az is kérdés marad, mennyien kerülnek majd közülük a komáromi régióba. „Az orvosi praxisok betöltéséhez továbbá szükség lesz a helyi és megyei önkormányzatok, a megyei tiszti főorvos és az egészségügyi biztosítók szoros együttműködésére is. A Magánorvosok Szövetsége a komáromi járásban is készen áll a szakmai háttér biztosítására” – zárta Pásztor.

(Sztankó Annamária)

Olvassa el korábbi cikkünket is a témában: Ki gyógyít minket? Górcső alatt a régió orvosai

Top