Befejeződött a Szentháromság-szobor restaurálása – képek

Szerdán délelőtt megkezdték az állványok bontását a komáromi Szentháromság-szobor körül. Közel két hónapos munkafolyamat után befejeződött a 300 éves múltra visszatekintő emlékmű felújítása. szent3
Az önkormányzat által elfogadott 30 ezer eurós tételnek köszönhetően az egész emlékművet felújították Csütörtöki András és Mézes Árpád restaurátorok vezetésével. Az aprólékos munkálatok két hónapon keresztül tartottak, a tisztításon túl pótolták a hiányzó részeket, és védő anyag került a szobrok felületére.

szent3a
A Szentháromság-szobor a város legrégibb köztéri szobra. Keletkezése a Rákóczi-szabadságharc komáromi eseményeihez és az 1710–1711. évi pestisjárványhoz kötődik. A szobor csúcsán a Szentháromság és Szűz Mária megkoronázásának ábrázolása látható, a talapzaton azoknak a szenteknek alakjai, akikhez elemi csapások idején szoktak fohászkodni (Páduai Szent Antal, Szent Sebestyén, Szent Rozália, Szent Rókus, Xavéri Szent Ferenc, s a talapzat elején Borromei Szent Károly alakja).

szent3d
A talapzat párkányán minden egyes szentről olvasható egy hexameterben fogalmazott jellemzés, amelyben el van rejtve a szobor felállításának kronogramja (1715). A talapzat déli oldalán olvasható szöveg a kuruc háborúra vonatkozik, az északi oldalon a pestisjárványra.

szent3b

szent3e
szent3f
(kb)

Top