Újabb tetőrész újulhat meg a várban

KOMÁROM. Jó eséllyel újabb tetőszakasz újulhat meg az Újvárban található kaszárnyaépületen – ha sikeres lesz az ezzel kapcsolatos pályázat, 570 ezer eurós állami támogatás érkezik erre a célra. A volt Poliklinikával kapcsolatban sajnos nincs ilyen jó hír, de legalább a potyogó vakolat jelentette veszélyt elhárítják – hamarosan hálóval veszik körül a karasztrofális állapotban lévő belvárosi épületet. A városatyák döntöttek az idei Pro Urbe díjakról is.

var

Múlt csütörtöki testületi ülésükön a komáromi képviselők jóváhagyták, hogy a Városi Művelődési Központ pályázzon a kulturális minisztérium programjának keretében, mely többek között az épített kulturális örökség megőrzésére, felújítására irányul. Egész pontosan a komáromi központi erődben található kaszárnyaépület tetejének felújítására igyekszik állami támogatást szerezni a VMK – azért nem a város pályázik egyenesen, mivel továbbra sem került le a munkafelügyelet feketelistájáról, ami miatt jelenleg nem nyerhet pályázati pénzt. A kaszárnyaépület tetejének nagyobb részét, mintegy 400 méternyi hosszúságban már felújították a közelmúltban, most az épület Vág felé eső része kerülhet sorra. A becsült összköltség 600 ezer euró lenne, ennek 5 százalékát, mintegy 30 ezer eurót a város biztosítja majd. Mindez csak akkor valósul meg, ha sikeres lesz a pályázat, amire azonban jók az esélyek – a komáromi központi erőd, illetve a bástyarendszer ugyanis szerepel a Műemlékvédelmi Hivatal listáján, amelyen a legfontosabb, prioritást élvező felújítandó műemlékek vannak felsorolva. A projekt hosszú távú, a felújítás több szakaszban, 2019 végéig valósulhat meg.

Behálózzák a Poliklinikát

A volt Poliklinika patinás, ám egyre rosszabb állapotba kerülő épülete is téma volt az ülésen. Az ezzel kapcsolatos javaslat megállapítja, mivel a Klapka téri épület évek óta üresen áll, télen nincs fűtve, és rendszeres karbantartás sem zajlott, mára súlyosan károsodtak a falak, a homlokzat és a tető is, potyog a vakolat, az ingatlan gyakorlatilag katasztrofális állapotba került. Mivel az épületről nagyobb vakolatdarabok is a sétáló zónába hullanak, és veszélyt jelentenek a gyalogosokra, a balesetet megakadályozandó a hivatal javasolta az egész épület hálóval való bevonását, illetve a meglazult homlokzati elemek eltávolítását, rendszeres ellenőrzését. A közvetlen balesetveszély elhárítására a képviselők 10 ezer eurót hagytak jóvá.

IMG_4223

Városért díjak

A komáromi önkormányzat közgyűlése jóváhagyta, hogy idén kik kapják a Pro Urbe díjakat Komáromban. Négy jelölés érkezett, ám a város minden évben csupán két személynek, vagy intézménynek adományozza a kitüntető díjat. A testületi döntés értelmében az egyik díjazott Vlček Erik tízszeres világbajnok kajakozó lesz, aki az olimpiákon két ezüstöt és egy bronzérmet is szerzett. Másikuk pedig Fazekas László református püspök, akit hatékony közösségépítő tevékenysége miatt jelöltek az elismerésre. A Pro Urbe díjakat a hagyományokhoz híven a Komáromi Napokon adják majd át, ahogy a díszpolgári címet is ekkor adományozzák Nemes Andrásnénak, a dél-komáromi Kecskés László Társaság elnökének, aki évek óta méltóképpen ápolja a felvidéki kitelepítettek és deportáltak emlékét, kezdeményezésére minden évben megrendezik a Felvidéki kitelepítettek emléknapját.

Bár szerepelt a testületi ülés programjában, egyelőre nem született döntés arról, hogy a városi kasszából idén milyen beruházásokat, fejlesztéseket finanszíroznak. Több képviselő is kifogásolta, hogy az ezzel kapcsolatos anyagban változások történtek, és olyan változat került eléjük, amelyet a bizottság előzetesen nem tárgyalt meg. A tőkejellegű beruházásokról ezért csak a későbbiekben döntenek.

(csá)

Top