Országos bajnok Komárom röplabdacsapata!

Múlt héten szerdán játszották a szlovák röplabda extraliga 2020/21-es szezonja döntőjének negyedik összecsapását. A három győztes meccsig tartó párharcban Komárom 2:1-re vezetett Miava ellen. A hétközi mérkőzésre a Duna-partján került sor, ezért még a fogadóirodák is a hazaiak győzelmét látták esélyesebbnek. A papírforma végül meglehetősen simán igazolódott be, Komárom pedig története során először nyerte meg az országos élvonal küzdelmeit.


Rieker UJS Komárom – TJ Spartak Myjava 3:0 (25:19, 25:21, 25:12)
Ogurčák 12, Tarabus 7, Mlynarčík 19, Kubš 10, Mačuha 7, Kasperkevič 1, libero Turis (Százvai 0, Jalovecký 0),
Edző: R. Pělucha,
MVP: František Ogurčák.


Mielőtt összegeznénk, mi is történt ezen a mérkőzésen, fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy az eggyel korábbi, miavai összecsapáson a komáromiak nagyon sok hibával játszottak, vendéglátóik pedig könnyedén győztek, ezért előzetesen ez a negyedik mérkőzés sem ígérkezett sétagaloppnak. A miavaiak jelezték, nem mondtak még le a bajnoki címről, ezért többen is úgy gondolták, Komáromnak meg kell majd szenvednie a hazai sikerért. Végül azonban az aggodalmak nem igazolódtak be.

Az első játszmában csak 14:14-ig volt fej-fej mellett a két brigád, ekkor azonban zsinórban négy hazai találat érkezett, onnantól kezdve pedig az előny végig meg is maradt. A második felvonásban rázta meg magát utoljára a vendégegyüttes, amikor 3:7-es állásból sikerült fordítaniuk 8:7-re, sőt, később még 18:15-nél is három pontos előnnyel vezettek. Ekkor azonban Robin Pělucha, a hazaiak edzője időt kért, és ezt követően merőben meg is változott a játék képe. A komáromiak láthatóan nem akartak megkockáztatni egy vesztett játszmát, ezért sokkal összeszedettebben támadtak, keményebben védekeztek, az eredmény pedig a 2:0-ás vezetés lett.

Ettől a ponttól kezdve Miava láthatóan fejben is elszállt. Egyszerűen nem tudtak mit kezdeni a kialakult helyzettel, és a harmadik szettben már talán nem is akartak: Komárom nagyon gyorsan megnyugtató előnyre tett szert, és osztálykülönbséggel hozta az egész bajnokságot lezáró harmadik játszmát. A Duna-parti városban azelőtt még sosem történt ilyen, ezért a bajnoki cím megnyerése történelmi tettnek bizonyult. Komárom 2015-ben egyszer már igencsak közel állt ehhez a sikerhez, akkor azonban be kellett érnie az ezüstéremmel, valamint a kupagyőzelemmel.

Érdekességek: Matej Kubš és Peter Kašper már a hetedik országos bajnoki címét ünnepelheti, ezzel Marek Kardoš és Marian Vavrenka mellé csatlakoztak az örök ranglistán. A komáromiak kapitánya, František Ogurčák a harmadik bajnoki címének örvendhetett, legutóbb azonban 2003-ban emelhette fel a serleget. Komárom 2012 óta az első csapat, mely az alapszakasz negyedik pozíciójából jut el a csúcsra. A miavai brigád is történelmi sikert hajtott végre, hiszen ez volt a 16. extraligás szezonjuk, és először sikerült a döntőbe jutniuk. Korábban 2001-ben és 2014-ben léphettek a dobogóra, akkor bronzéremnek örülhettek.

Robin Pělucha, Komárom edzője: „Jól kezdtünk, ellenfelünket pedig remek szervákkal hoztuk nehéz helyzetbe. Nagyon fontos volt, hogy a legjobb játékosaikra, Koncra és Watzkára oda tudtunk figyelni, és némileg ki tudtuk őket kapcsolni. A második szettben egy törést is átvészeltünk, de türelmes játékkal végül meg tudtuk fordítani az állást. A harmadik felvonásban már kellőképpen fel voltunk pörögve, és nem engedtük szóhoz jutni ellenfelünket. Edzőként nagyon örülök az első bajnoki címemnek. Köszönettel tartozom a játékosaimnak, nem utolsósorban pedig a klub vezetésének. Komárom megérdemelte már ezt a diadalt. Gratulálok Miavának is, remek ellenfelek voltak.”

František Ogurčák, a komáromi csapat kapitánya: „Még akkor is úgy éreztem, hogy a meccs a mi kottánk alapján zajlik, amikor éppen vesztésre álltunk. Biztos voltam abban, hogy győzni fogunk. Jól játszottunk, sikerült az ellenfelünk méregfogait kihúzni, és a kulcsmomentumokban a tapasztalat döntött. Örülök, hogy Komárom városának sikerült kiharcolni a bajnoki címet, hiszen itt mindenki mindent elkövetett ezért a sikerért. Ellenfelünk szintén megérdemelten jutott a döntőbe, évről évre jobb csapatot alkotnak.”

Martin Pipa, Miava edzője: „Komárom abszolút rászolgált a bajnoki címre, ezért csak gratulálni tudok nekik. Mi talán túlságosan is akartuk a sikert, fiatal és tapasztalatlan csapatunk pedig emiatt nagyon sok hibát vétett. Ez volt klubunk történetének első döntője, és bár most csalódottak vagyunk, muszáj két lábbal a földön maradnunk, és tovább dolgoznunk. Ez volt az eddigi legjobb szezonunk. Ha bárki azt mondja ősszel, hogy Komárommal döntőt fogunk játszani, nem hittem volna el. A szezon számunkra még nem ért véget, hiszen vár ránk még a szlovák kupa, úgyhogy innentől már csak arra összpontosítunk.”

Kovács Dávid
fotók: Karol Scholtz

(Összeállításunk a Delta április 13-i számában jelent meg.)

Top