Óriási siker: a komáromiak nemzetközi kupát nyertek!

Mozgalmas és főleg roppant sikeres héten vannak túl a komáromi kosárlabdázók, hiszen a szlovák extraliga rájátszásának keretein belül kétszer is legyőzték Kassa csapatát. Ami még talán ennél is fontosabb: Richard Ďuriš legénysége előző hétfőn csupán négy ponttal maradt alul a szlovéniai Domžaleban rendezett Alpok-Adria kupa döntőjének visszavágóján, s mivel a csapat az első meccsen 25 ponttal győzött, megszerezte a város és az ország első nemzetközi kupagyőzelmét.


kosar3

KK Helios Suns Domžale – MBK Rieker COM-therm Komárom 67:63 (14:10; 13:13; 19:17; 21:23) – Tomič 10, Djordjevič 10, Cobb 10, Bojanovský 8, Vido 7, Langston 6, Kuffa 6, Halada 5, Bilič 1.

Az Alpok-Adria Kupa döntőjének visszavágóját mindkét csapat óvatosan kezdte, hiszen a felek két nappal korábban saját bajnokságaikban is fontos mérkőzéseket játszottak, ez pedig meglátszott az iramon is. A végeredmény is jól mutatja, hogy a pontok nehezen születtek meg, de ennek persze inkább a vendégek örülhettek, hiszen 25 pontos előnnyel érkeztek Szlovéniába.

A hazaiak ennek ellenére nem adták fel, a mérkőzés nagy részében néhány ponttal mindig a komáromiak előtt jártak, de Langstonék azért arra figyeltek, hogy az olló ne nyíljon túl nagyra. Sőt, a mérkőzés vége felé még a győzelem is elérhető közelségbe került, de a vendéglátók végül minimális különbséggel behúzták a meccset. Ez viszont nem nagyon izgatta a piros-fehéreket, hiszen történelmi sikert értek el: a komáromi klub megszerezte fennállása első nemzetközi trófeáját, sőt, a sikerrel az első szlovákiai csapat lett, mely nemzetek közötti versengésben jutott a csúcsra.

Richard Ďuriš edző a mérkőzés után természetesen boldogan nyilatkozott, de rögtön hozzátette, hogy az ünneplésre nincs idő, hiszen az extraliga rájátszásában két fontos mérkőzést is abszolválniuk kell: “Azt gondolom, hogy a döntőben is látszódott, melyik a jobb csapat, s bár nem kezdtünk ideálisan, mindvégig biztos voltam abban, hogy megszerezzük a kupát. A győzelmen kívül fontos volt az is, hogy a játékosaim a nemzetközi porondon bemutatkozhassanak, tapasztalatokat szerezhessenek. Nagyon jó csapatok ellen játszhattunk, megálltuk a helyünket, ez pedig megnövelheti a gárda önbizalmát is. Remélem, ezzel még nincs vége, és a nemzetközi kupagyőzelem mellé még össze tudunk hozni valami mást is.”

kosar1

Az ünneplés tehát még váratott magára, hiszen a komáromiak csütörtökön már Kassát fogadták.

Úton a döntő felé

MBK Rieker COM-therm Komárom – KB Košice 93:80 (26:24; 23:11; 24:22; 20:23) – Langston 23, Djordjevič 16, Halada 15, Kuffa 13, Cobb 9, Vido 8, Tomič 6, Bojanovský 3.

A csapatkapitány Siniša Bilič nélkül kezdődött el a mérkőzés, hiszen a komáromiak játékosa az Alpok-Adria liga döntőjében megsérült, így nem állt a gárda rendelkezésére. Az este ezúttal is a komáromi csapatmunkáról és a csodálatos szurkolók tevékenységéről szólt, ennek ellenére az első negyed kiegyenlített csatát hozott, annak ellenére, hogy a mérkőzés első pár percében Komárom 11:4-re is elhúzott. Csak a második negyedben kezdődött az igazi piros-fehér szárnyalás, melynek köszönhetően félidőre 14 pontosra hízott a hazai előny. A folytatásban elsősorban ennek megtartása volt a cél, végül ez össze is jött. A játékvezetők mindkét oldalon szórták a személyiket, többen is kipontozódtak, ami jól mutatja, hogy a játék itt már nem babra ment. Komárom a két csapat közti párharc állását a győzelemmel 2:2-re módosította.

KB Košice – MBK Rieker COM-therm Komárno 65:81 (18:28; 14:17; 24:15; 9:21) – Tomič 20, Djordjevič 13, Bojanovský 12, Cobb 9, Langston 8, Kuffa 7, Vido 7, Halada 5

A komáromi csapatnak egy mérkőzést idegenben is nyernie kellett ahhoz, hogy esélye legyen a szlovák Extraliga döntőjébe jutni, ez pedig harmadik nekifutásra össze is jött. A vendégek villámrajtot vettek, és a mérkőzés első felében 13 pontos előnyt dolgoztak ki, ami talán túlságosan is megnyugtathatta őket, hiszen nagyszünet után a hazai csapat 10 perc alatt négyre csökkentette a hátrányt, sőt, a mérkőzés egyik szakaszában egyenlíteni is tudott. Az utolsó 10 perc második fele viszont megint a komáromiaké volt, akik csupán 9 pontot engedélyeztek Kassának. Az utolsó periódusban szerzett 21 egység azt jelenteti, hogy amennyiben kedden, hazai pályán is győzni tudnak, ismét bejutnak az Extraliga döntőjébe, ahol ezúttal a pozsonyi Inter lehet az ellenfél.

kosar5

A szurkolók a komáromi kosárlabdázókkal vasárnap délután három órakor, a Klapka téren találkozhattak, ahol közös ünneplésre, fényképezkedésre és autogram-osztogatásra is sor került.

kgd

Top