Öregdiákok NagytalálkozójaA Komáromi Magyar Gimnázium Öregdiákjainak és Tanárainak Baráti Köre és a Selye János Gimnázium igazgatósága június 4-én, szombaton tartotta a Komáromi Bencés Gimnázium, valamint a Király püspök utcai épületben később különböző neveken működő utódiskolák és a Pedagógiai Iskola volt diákjai, valamint huzamosabb ideig itt tanító tanárai számára a XII. Nagytalálkozót. A rendezvény főszervezői Langschadl István, a Baráti Kör elnöke, Andruskó Imre, a gimnázium igazgatója és Stirber Lajos karnagy, nyugalmazott tanár voltak.

A nagytalálkozó egyre több egykori diákot vonz. Az ünnepség 10 órakor vette kezdetét, amikor Farkasné dr. Bartakovics Adrianna, a rendezvény háziasszonya üdvözölte a megjelenteket. Ezután a Selye János Gimnázium diákjai és a Gaudium vegyeskar műsora következett Stirber Lajos vezényletével, majd Lang-schadl István, Andruskó Imre és Tóth Konstantin OSB, a győri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium igazgatója köszöntötte a 300 résztvevőt. Idén sem maradt el a már hagyományos ökumenikus áldás: Elek László katolikus esperesplébános és Marczi Márió református lelkész áldotta meg az egybegyűlteket.

Nagytalálkozó-a közönség

A nagytalálkozó fő programpontja a matúraemléklapok átadása volt. Gránitmatúra emléklapot kaptak a Bencés Gimnáziumba 1944-ig járt, majd 1946-ban – hetven évvel ezelőtt – más gimnáziumban érettségizett tanulók: Bíró Nóra, Csukás Hilda, Kovács Kálmán, Lacska Géza és Siposs Klára. Vasmatúra emléklapot kaptak az 1951-ben – 65 évvel ezelőtt – érettségizett tanulók: Csutorás Sándor, Forgon István, Kardhordó Éva, Kováts Zsuzsanna, Kurucz András, Molnár János, Paksi Zoltán és Sarudy László. A 60 évvel ezelőtt érettségizettek Gyémántmatúra, az 50 éve érettségizettek Aranymatúra emléklapot kaptak.

A nagytalálkozó része volt idén is egy teremavató: Czuczor Gergelyről nevezték el az iskola könyvtártermét, ahol Tóth Konstantin méltatta a névadót, aki egykor néhány évig a komáromi bencés gimnáziumban is tanított.

(d, fe)

Top