Nyaralás főszezonban

Még háromutcányira volt az óceán, de már érezni lehetett az illatát. Akkora volt a pára, mintha a hatalmas víztömeg alján menetelt volna az ember. Lisszabon csodálatos város. Megpillantani ott az óceánt, annak a régi nyárnak a legszebb pillanata volt. Most megint itt a főszezon, aki teheti, világot jár. Megy-e külföldre, és ha elindul, hová tart az itteni utas?

Kréta

Arról, hogy mire ügyeljen leginkább egy útra kelő a nyaralása előtt, Haris Líviát, az Invia utazási iroda komáromi fiókegységének vezetőjét faggattuk. „Hogy érvényes legyen az útlevele” – tudatta. „Vannak helyek, ahol követelmény, hogy hat hónappal az érkezés után még érvényes legyen az útlevél. Az európai országokban, amelyekbe személyi igazolvánnyal lehet utazni, ez nem kötelező. Főleg a gyermekek esetében szoktak megfeledkezni az úti okmányról a családok. Számukra, hatéves korig, csak két évre állítanak ki útlevelet. A vízumok 90 százalékát az utazási irodák már a foglalásnál tudják intézni. Minderre figyelmeztetjük az utazni vágyókat, de a szerződésben is feltüntetjük” – tette hozzá.

Az idei sláger Törökország

„Mivel főszezonban vagyunk, naponta húsz-harminc érdeklődőnk van, 80 százalékuk vásárol is utat” – fogadott Fábik Erzsébet, a Tatratour utazási iroda komáromi fiókjának munkatársa. Általában visszatérő vendégeik vannak, utasaik körülbelül 80 százaléka állandó ügyfél. „Annál nagyobb ajándék nem kell, mint hogy újra és újra visszatérjenek hozzánk. Képeslapot is szoktak küldeni, de az is nagy öröm, ha nyaralásuk után megállnak irodánkban elmesélni élményeiket” – mosolygott.

Az idei sláger Törökország. „Három számjegyű növekedés van a törökországi utaknál. Hatalmas az érdeklődés, főleg a gyermekes családok körében. Hagyományosan közkedveltek a görög szigetek, Kréta, Korfu, Rodosz, Zakyn­thos, Ciprus, de Szicília, Szardínia, Kalábria is nagyon keresettek. Az idei évben jelentősen megnőtt a kereslet Tunézia és Egyiptom iránt” – sorolta Fábik Erzsébet.

Az Invia vezetője szerint is Törökország vezet most az utazni vágyók listáján. „Két évvel ezelőtt az ottani puccs miatt nem választották annyian, de most ismét rengetegen vásároltak oda utakat. Görögország és Spanyolország következnek a listán; a negyedik Egyiptom, az ötödik pedig Horvátország” – nyilatkozta Haris Lívia.

Zakynthos - Navagio

„A repülőgépes utaknál Törökország, Görögország; azaz Korfu, Rodosz, Kréta, a Korin­thoszi-csatorna, Chalkidiki, Ciprus, azután Spanyolországban Mallorca, Olaszországban pedig Szardínia, Szicília és Kalábria sorakoznak a listán” – mondja Nagy Tibor, a TIP travel utazási iroda komáromi munkatársa, aki tizenkilencedik éve foglalkozik utazásértékesítéssel. Tapasztalatai szerint a saját autós utaknál Horvátország az első, Albánia és Montenegró előtt. „Aki busszal menne nyaralni, annak mindenképpen Bulgáriát javaslom, mert a buszok az autópályáról bejönnek az utasokért Dél-Komáromba, nem kell az induláshoz Pozsonyba utazni” – mondja. Azt azért megjegyzi, hogy évről évre csökken a buszos kirándulások iránti érdeklődés; vagy autóval, vagy repülőgéppel mennek nyaralni az emberek. „Már szinte mindenkinek van autója, nem kell a többiekkel egy buszban közösködni, akkor állnak meg, amikor akarnak.”

„Az egyéni és a buszos utazásoknál, mint minden évben, most is Horvátország a listavezető, de nagyon kedvelt úti cél Bulgária, Montenegró, és egyre keresettebb Albánia is, nem utolsósorban gyönyörű tengerpartja, ízletes konyhája és a számunkra nagyon elfogadható árak miatt is” – említi meg Fábik Erzsébet.

Házi gulyás kontra all inclusive

Ezek tehát a menő helyek világjáróknak az idén nyáron. Vajon utazik-e az emberek többsége? És ha elindulunk nyaralni, mennyit költünk erre? Kényelmesek vagyunk, és megadjuk a módját? Esetleg jó a házi gulyás is, befőttesüvegben?

„Most van a főszezon. Úgy vélem, a futball-világbajnokság miatt sok férfi nem indul útnak, mivel figyelemmel követik a meccseket. Majd a vébé után lesz a nagy roham” – közölte Nagy Tibor, miután megjegyezte, utazni mindenki szeretne.

DSC_0027

„A kényelemre mindenkinek igénye van, csak ez mindenkinek mást jelent foglalásban és a szálloda színvonalában is” – mesélte Haris Lívia. „Ezért sokat kérdezünk és beszélgetünk ügyfeleinkkel, hogy mindenkinek megtaláljuk a személyre szabott nyaralását”. Elmondta, a júniusi időpontok ultra last minute, azaz 1-2 nappal az indulás előtti ajánlatai nagyon kedvező árakon voltak foglalhatóak. Úgymond nevetséges árakon lehetett eljutni remek helyekre. „A júliusi időpontoknál rizikósabb várni ezeket az ajánlatokat, de akinek szerencséje van, sikerül ilyenkor is nagyon jó utazást találnia” – tette hozzá.

Hogy mi a helyzet az otthonról vitt gulyással és pörkölttel? „Nem árusítunk utakat étkezés nélkül” – informált Fábik Erzsébet. „A repülős utaknál szinte kivétel nélkül all inclusive ellátás van, amit az emberek kipróbáltak, megszerettek és igénylik is. Gondtalan a nyaralásuk, hogy minden be van biztosítva”. Megtudtuk, szinte kivétel nélkül mindenki megköti a biztosítást is, hiszen manapság már nagyon kockázatos lenne elutazni e nélkül. „Az egész nyár során csupán két-három olyan család akad, amely nem igényli a biztosítást” – tette hozzá a Tatratour munkatársa.

És az árak?

Végül a legfontosabb kérdés: növekedett-e az utak ára a tavalyi, tavalyelőtti állapothoz képest? „Igen, mennek felfelé az árak” – válaszolt Haris Lívia. „Két évvel ezelőtt nagyon olcsón lehetett utazni magas színvonalú szállodákba, Törökországba. Két főre ki lehetett jönni ezer euróból. Ugyanez az út az idén 1500-1600 euróba kerül”. Szerinte az, hogy hányadik szempont az utazni vágyóknál az ár, személytől és keresettől függ. Sokan jönnek hozzájuk úgy, hogy bárhova, akármekkora összegért utaznának, csak férjenek bele a keretbe, amit ki tudnak fizetni. „És mi beleférünk az árba, persze, nem négycsillagos szállodában szállnak majd meg. Vannak ajánlatok, főleg Görögországba, ahol apartmanokban van a szállás és hozzá all inclusive az étkezés egy sokcsillagos szállodában” – tette hozzá.

„Enyhe áremelkedés volt, de körülöttünk szinte mindenről elmondható ugyanez. A kőolaj árának alakulása miatt most egy picivel drágábbak a repülőutak. De nem kell megijedni, ez nem tetemes összeg” – avatott be Fábik Erzsébet, aki több évtizede dolgozik a szakmában.

Nagy Tibor, a TIP traveltől Egyiptomban és Horvátországban nyaralt. „Közben szolgálati úton tekintettük meg a katalógusunkban szereplő horvátországi szállodákat, hiszen jobb úgy árusítani egy szállodát, ha magunk is ismerjük. A katalógusunkban kínált szálláshelyek 80 százalékában jártunk” – számolt be élményeiről.

Mit tegyünk, ha a külföldi utazás nem úgy sikerült, ahogy szerettük volna? Mihez kezd egy utazási iroda azzal, ha a helyszínen napokig esik az eső?

„Erre is lehet biztosítást kötni” – közölte Haris Lívia. „Ajánljuk, hogy mindenki jó előre nézze meg az időjárás-jelentést. Volt rá példa, hogy azért álltak el az utazástól, mert annak tervezett idejére rossz időt jelentettek a térségből. Aki esős idő miatt szeretne hazautazni, a visszautat saját maga fizeti. Ha valami nem működik a szállodában, reklamálni a helyi idegenvezetőnél lehet. A helyszínen reklamációt írnak, az idegenvezető átveszi a másolatát, az ügyfelünk behozza az irodába, és mi eljuttatjuk az illetékesekhez. Tavaly talán két ilyen eset fordult elő” – mondta az Invia utazási iroda komáromi fiókegységének vezetője.

Bárány János,
fotók Haris Lívia archívumából

Top