Nagy siker A Glembay ház

Habár még csak az első három felnőtt bérletes előadáson és két ifjúsági előadáson „van túl” Miroslav Krleža világhírű horvát író A Glembay ház című drámája, úgy tűnik, a közönség megkedvelte a dúsgazdag bankárcsalád tündöklésének és bukásának történetét. Martin Huba kilencedszer rendezett a Komáromi Jókai Színházban.

Jókai-Szabó Viktor, Holocsy Katalin

A dráma egy égdörgéses éjszaka alatt játszódik le Ignác Jacques Glembay (Horányi László Jászai Mari-díjas és Bánffy Miklós-díjas m.v.) házában. Ahhoz, hogy egymás után derülnek ki a család titkai, nagyban hozzájárul Ignác fia, Leone Glembay (Szabó Viktor), aki – nyomós okból – több mint egy évtizede nem járt otthon, illetve második felesége, Castelli-Glembay báróné (Holocsy Katalin), akinek valamiért ez lesz az utolsó éjszakája.

Ebben a drámában mindenki elégedetlen valamiért, a háborgó lelkekben is mennydörgés zeng, ráadásul mindenkinek megvan a maga igazsága, amit a másik fejéhez vághat, amivel bizonyíthatja tetteit. Martin Huba, aki a nyolcvanas évek közepén játszotta Leon szerepét, sőt Prágában rendezte is a darabot, éppen most, mostani érték- és gyakori mértékvesztéseink idején vette elő ismét a huszadik századi horvát irodalom legendás alakjának remekét. Krležai két további drámájában (Agónia, Léda) foglalkozott még egy horvát, valójában egy közép-európai bankárcsalád virágzásával és hervadásával.

Jókai-2

Az előadás további szereplői: Holocsy Krisztina (Angelika nővér), Fabó Tibor Jászai Mari-díjas (Titus Andronicus Fabriczy-Glembay), Béhr Márton (Puba Fabriczy-Glembay), Rancsó Dezső m.v. (Dr. Paul Altmann), Olasz István (Dr. Alois Silberbrandt), Bernáth Tamás (Ballocsanszky főhadnagy), Nagy László (Lakáj), Leczkési Dóra (Szolgálólány), Németh Bence m.v. (Olivér Glembay).

A drámát Fabó Tibor fordította, a fordításhoz Petheő Boglárka nyújtott segítséget. A komáromi előadás díszlettervezője Jozef Ciller m.v., jelmeztervezője Peter Čanecký m.v. , koreográfusa Juraj Letenay m.v. volt. Zenei munkatársként Pálinkás Andrássy Zsuzsanna működött közre. A rendező asszisztense Balaskó Edit volt.

A KultMinor támogatásával megvalósult előadást e héten, november 8-án, pénteken a Madách, november 9-én, szombaton pedig a Csokonai bérletes nézők tekinthetik meg 19 órai kezdettel.

(jsz)
Fotó: Kiss Gibbó Gábor

(Cikkünk a Delta november 5-i számában jelent meg.)

Top