Mi újság a pati strandfürdőben?

Kéthektárnyi területen, hat különböző medencével várja a nyaralókat a pati strandfürdő, csúszdaviláguk tíz méteres tornya a legmagasabb a környéken. Hétközben a helyi üdülőfaluból jár oda rendszeresen félezer szállóvendég. A komáromi és az érsekújvári régióból a hétvégeken érkeznek strandolók, de Esztergom, Dorog és a környező falvak lakossága is felfedezte a pati strandfürdőt.

Pat-10

Látogatottságuk szezononként 30 és 50 ezer fő között mozog, a mértéke nagyban függ az időjárástól. Ezzel indítottunk Boncsek Péterrel, aki húsz éve foglalkozik a pati idegenforgalommal, mint szállásadó, tizennégy és fél éve pedig a pati strandfürdő ügyvezető igazgatója.

Szélmentes harminc fok az ideális

Jó nyár is kell egy jó strandszezonhoz – vetettük fel az igazgatónak. „A hőfok és a napsütéses napok száma eleve kijelöli, milyen látogatottság és bevétel várható egy strandfürdőben” – reagált Boncsek Péter, hozzáfűzve, a szeles idő, legyen bármilyen ragyogó égbolt is, nem igazán alkalmas strandolásra. „Huszonnyolc, harminc fokos nyári meleg lenne ideális számunkra, napsütéses, szélmentes napokkal. Mivel a pati víz a medencébe eresztésnél 27 °C, míg a melegített vizű ülőmedence esetében 38 fokos, medencéink ideálisak klasszikus nyári kánikulai időjárási körülmények között, ugyanis nagy vízkapacitással rendelkezünk, be tudjuk biztosítani a kristálytiszta, a közegészségügyi előírásoknak minden tekintetben megfelelő vízminőséget” – sorolta Boncsek Péter.

Pat-04

Szigorúan ellenőrzött medencék

Idén június első felében nyitottak, szeptember 1-jén ér majd véget a szezon. Minden nap reggel fél nyolctól este nyolcig tartanak nyitva. Egy-egy műszakban 10 ember szolgálja ki a sportmedencét, a kis- és nagy gyermekmedencét, a csúszdavilág medencéjét, a melegített vizű ülőmedencét és az úszómedencét. Rátermett úszómestert mindig keresnek brigádmunkára. „Nagyon ügyelünk a víz minőségére. Legnagyobb medencénk, a sportmedence öntisztító és feszített víztükrű, szezononként egyszer le szoktuk cserélni a vizét, mert a medence alján összegyűlik bizonyos mennyiségű szilárd halmazállapotú homok és kosz, amit a fürdőzők hordanak bele, és amit a vízforgatás nem tud teljes mértékben eltávolítani. Az előírás szerint nem kellene, de megtesszük. A többi medencében a vonatkozó előírások, szabályok és törvények betartása mellett hetente kétszer cserélünk vizet, és négy medencénkben gázklóros technikai alapú módszert alkalmazunk, két medencében pedig folyékony klóros módszert alkalmazva fertőtlenítünk. Naponta háromszor-négyszer ellenőrizzük a szabad, illetve kötött klór mennyiségét, valamint a víz PH-értékét, illetve a víz hőfokát. Ez a fő úszómester feladata, amiről jegyzőkönyv is készül” – magyarázta Boncsek Péter, aki maga is a pati fürdő területén lakik, néhány méterre a medencéktől, személyesen is felügyeli az előírások betartását.

Nyolc stand, ill. büfé üzemel a strandfürdő területén, Boncsek Péter szerint náluk van a környék legfinomabb lángosa és pizzája. „Van kürtőskalácsos, giroszos, hamburgeres szolgáltató, továbbá van két medencebár is az ülőmedencétől pár méterre, illetve a csúszdavilágnál hangulatos megoldásokkal és koktélokkal.”

Pat-06

A fiatalok újra felfedezték Patot

De kik járnak a pati strandfürdőbe? Inkább kispénzűek, szerényebb jövedelműek keresik fel a strandot, akik nem jutnak el a tengerhez? – kérdeztük. „A belépőjegyek árának alapján népfürdőnek határozzuk meg magunkat. Elfogadható árat tudunk biztosítani. Felnőttek részére 6 euróba kerül a napijegy, gyermekeknek 12 éves korig 3 euróba. A felnőttek hetijegye 34, a gyermekeké 17 euró, ezeket elsősorban az üdülőfalu területén nyaralók vásárolják. Strandfürdőnk népszerű a régióban, az Érsekújvári és Lévai járásokban, sőt az Esztergom környéki településekről is sokan járnak hozzánk. A fiatalok újra felfedezték Patot, az elmúlt 6-8 évben egyre több fiatal jár vissza” – mondta Boncsek Péter, megjegyezve, a szállóvendégek között dominálnak a családosok. Akik az üdülőtelepen szállnak meg, feltételezhetően igénybe veszik a strandfürdőt, rossz időben a wellness központ szolgáltatásait. „Az idősek a szezon legelején és végén jönnek. A gyermekek és a fiatalok is találnak maguknak szórakozási lehetőségeket. Ismerőseim mesélik, hogy gyermekeik nem akarnak a tengerhez menni, inkább csak Patra hozzák ki őket” – tette hozzá az ügyvezető igazgató.

Pat-13

2450 fő a teltház

A törvény által megállapított teltház 2450 fürdőző. Egyszerre ennyien férnek el kényelmesen a pati strandfürdőben. A számot a medencék és a szoláris felületek nagysága alapján számolták ki. „A régi törvény szerint 3150 volt ez a szám, 7-8 éve lett 2450. Természetesen e fölötti plusz tíz-húsz százalékot probléma nélkül elvisel a strand. Boldogok vagyunk, amikor hétvégén összejön 1500-2000 ember. Hozzánk többnyire autóval járnak a strandolni vágyók. A parkolónk ugyan hatalmas és ingyenes, de elő kell venniük az autót, ide utazni, ami egy kicsit ront a helyzetünkön, nem tudunk versenyezni a környező nagyobb városok strandjaival. Örülünk, hogy a pati üdülőfaluban az eddig lerobbant ingatlanok megszépülnek, megújulnak és ismét üzemelni kezdenek, mert a lakóik hétközben is igénybe veszik a fürdőszolgáltatásokat” – magyarázta riportalanyunk. Főleg cseh, szlovák és magyarországi turisták látogatnak rendszeresen a pati strandfürdőbe. Az elmúlt években százezer euró körül mozgott a szezonális nettó bevételük.

Pat-09

Vissza a természethez

„A garantált vízminőség mellett a természethez való visszatérést tűztük ki célul. Létrehoztunk három tavacskát, amelyekben az itt honos kecsegék, aranykárászok, aranycompók élnek, ide találtak a kecskebékák, a siklók, a tokhalak és a szivárványos guppik. Természetes közegükben tekinthetők meg ezek az élőlények. Akárcsak a hetvenes években ültetett különféle juharfák, fűzfák, tölgyek és örökzöldek, vagy a ginkgo bilobafa. Táblákkal jelöltük meg, hogy hol, mit láthatnak a strandolók, akik körbejárhatják a tavakat és környéküket, mint tan­ösvényeket” – avatott be Boncsek Péter.

Bárány János

Top