Megvették a volt Európa Hotelt

Komárom. Több mint félmillió euróért kelt el a volt Európa Szálló épülete. Információink szerint egy szlovákiai bejegyzésű, de magyarországi tulajdonosi hátterű vállalat vásárolta meg a 8 éve üresen álló épületet. Egyelőre kérdéses, hogy az új tulajdonos mit tervez az épületben, az viszont biztosnak látszik, hogy felújítás vár az ingatlanra. Nyomozásunk alapján feltételezhető, hogy étterem, bár, diszkó és kaszinó is működik majd az épület falai között. Utóbbi sokak szerint bizonyára nem olyan jó hír, az viszont mindenképpen az, hogy az épület nem válik a város szégyenfoltjává, és élet költözik falai közé.

Nyolc éve zárt be és azóta üresen áll az Európa Hotel. A Komárom központi helyén található épület azóta elindult az enyészet útján, még ha ez első pillantásra nem is tűnik fel. Hajléktalanok is beköltöztek, ami miatt tavaly augusztusban „Védjük meg az Európa Hotelt!“ jelszóval civil tiltakozó akciót is szerveztek az ingatlan elé. Fő céljuk a figyelemfelkeltés volt.

Az ingatlant 1962-ben építették. Ezt követően bezárásáig a város legnagyobb szállodája volt, egyben népszerű is, báloknak, különböző táncos-zenés rendezvényeknek adva helyet. Egyik részében sokáig diszkó is működött. A 90-es években magántulajdonba került. Bár a változó körülmények megkövetelték volna, nem sok fejlesztés történt a hotelben, ami így egyre rosszabb eredményeket produkált. Helyzete akkor roggyant meg igazán, amikor elköltöztek a hotelben elszállásolt, a Nokia dél-komáromi gyárában dolgozó külföldi, elsősorban finn mérnökök – összefüggésben a Nokiát érintő megszorításokkal, létszám-csökkentéssel. Sok szoba megürült, megcsappantak a korábban biztosnak számító bevételek. 2007-től a tulajdonviszonyok is egyre inkább összekuszálódtak, román állampolgárok kerültek irányító pozícióba, miközben évről évre több adósságot halmoztak fel – elsősorban az adókat nem fizették.

IMG_3935Most ez a ltávány fogadja a belépőt

2011-ben aztán bezárt a szálloda, a Hotel Europa Rt. külföldi vezetőit, tulajdonosait lehetetlen volt elérni, gyakorlatilag eltűntek, az adóhátralékok tovább nőttek, és az sem volt egyértelmű, hogy pontosan ki a tulajdonos. Hosszú jogi-bírósági procedúra vette kezdetét, míg végül tavaly döntés született a tulajdonos kilétéről. Közben – Komárom város javaslatára – 2018 júniusában csődeljárás indult a tulajdonos vállalattal szemben. Ennek részeként árverésen hirdették meg az ingatlant – az épületet és a kapcsolódó parcellákat –, hogy az így befolyó pénzből rendezzék az adótartozásokat és elégítsék ki a hitelezők követeléseit.

Félmilliót fizetett az új tulaj

Január 17-én a kassai székhelyű Profesionálna dražobná spoločnosť szervezésében bocsátották árverésre az egykori komáromi szálloda épületét. Jaroslav Dzurik, a társaság ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, négy érdeklődő tett ajánlatot a belvárosi ingatlanra, végül az a kereskedelmi társaság nyert, amely 530 ezer eurót ajánlott. Miután a teljes vételárat az elkövetkező 15 napos törvényi határidőben kifizették, az árverést lebonyolító társaság megindította az épület új tulajdonosa bejegyzésének folyamatát a telekkönyvbe, így napokon belül hivatalosan is lezárulhat az adásvétel.

Jaroslav Dzurik az árverést megnyerő vállalatról nem adott információkat, ám a Delta úgy értesült, hogy egy szlovákiai bejegyzésű, de magyarországi tulajdonosi hátterű vállalat az új tulajdonos. Próbáltunk felvenni a kapcsolatot a vállalat képviselőivel, hogy megtudjuk, mi a szándékuk az épülettel, ám ez lapzártánkig nem sikerült.

SONY DSC

Étterem? Szálloda? Diszkó? Kaszinó?

Valószínűleg az épületben újra helyet kap étterem, kávézó, illetve kiadó szobák is lesznek, de nyomozásunk alapján az is feltételezhető, hogy egy táncos szórakozóhely és kaszinó – játékterem – is kialakításra kerül. A tulajdonosi körhöz közel állók legalábbis ilyen vállalkozásokat is működtetnek máshol. A cégnyilvántartás alapján ugyanakkor az új tulajdonosnak jelenleg nem szerepel a tevékenységei között például nyerőgépek üzemeltetése, vagy éppen vendéglátói, szállásadói tevékenység sem – ez azonban még nem jelent semmit, a tevékenységi köröket bármikor bővíthetik. Amint sikerül kapcsolatba lépnünk az új tulajdonos képviselőivel – és válaszolnak is kérdéseinkre –, tájékoztatunk a volt Európa Hotelt érintő terveikről.

Jelenleg sem az önkormányzatnak, sem másnak nincs túl sok beleszólása abba, hogy mi működik majd az épületben. Miután magántulajdonról van szó, az új tulajdonos bármilyen, a törvényekkel összhangban lévő szolgáltatást nyújthat. Bármi is létesül majd az épületben, egy dolog biztosan jó hír: az épületet és környékét vélhetően felújítják és nem válik romhalmazzá, nem költöznek be hajléktalanok, és nem rontja a városképet.

Csaba Ádám

(Cikkünk a Delta február 12-i számában jelent meg.)

Top