Gergely Mihály: boldog és egészséges vízilabdázókat szeretnék kinevelni

Gergely Mihály egykori válogatott vízilabdázó másfél éve dolgozik a komáromi utánpótlásban, s mivel munkája olykor külföldre szólítja, távollétében Balázs Sándor edzőtársa végzi el a szakmai feladatokat. Azóta a gyermekcsapat több változáson is átesett, javított a bajnokságban elért pozícióján, ebből az alkalomból pedig feltettünk néhány kérdést.

vizilabda2

• Melyek voltak a legfontosabb előrelépések az előző évhez képest?

– A 2016/17-es szezont sikeresen zártuk, a tavalyi 5. helyhez képest egy pozíciót javítottunk. Ugyanakkor a bronzérem is csak egy hajszálon múlt, mivel hazai medencében a tavalyi bajnok Eperjest 10:9-re legyőztük, Novákyban pedig a harmadik negyed végén még vezettünk, de az egyik kulcsjátékosunk kipontozódott, így végül lecsúsztunk a dobogóról.

• Mi a helyzet a körülményekkel?

– Nem újdonság, hogy az uszoda medencéje a paraméterei miatt vízilabda edzésekre szinte alkalmatlan, gondolok itt elsősorban a víz mélységére. Tudomásom szerint a képviselők nemrég megszavaztak egy nagyobb pénzcsomagot fejlesztésre, ami üdvözlendő, de jó lenne, ha a mélységgel is kezdenének valamit. Szeptemberig a strandon készülünk, utána valószínűleg délre járunk majd át, amíg nálunk be nem fejeződnek a munkálatok.

• Ennyire számít az infrastruktúra? Ezért van előttünk pl. Nováky vagy Kassa is?

– Kassán 50 méteres fedett medence van, ráadásul nemrég újítottak fel egy gyönyörű kinti medencét a volt ČH helyén. Novákyban a klubnak saját medencéje van, ahol a gyerekek számára akár a napi két fázisú edzés is megvalósítható. Nem kell folyamatosan másokhoz alkalmazkodni, nem kell osztozni senkivel.

• Mi az, amiben még fejlődnünk kell?

– Meglátásom szerint a gyerekeknek 15 éves korukig kell a legtöbbet edzeniük. Ekkor van fejlődésben a szervezetük és ha nem szokják meg a terhelést, később nagy hátrányba kerülnek. A gyerekeknek ekkor erősödniük kell, ezért eljött az ideje, hogy a szárazföldi részbe is számukra új elemeket vigyünk. Ilyen például a gumikötelezés, medicinlabdázás és különböző gimnasztikai elemek.

• Mennyire élvezik ezeket az újdonságokat?

– Annyira, hogy ha nem tervezek az adott napra például gumikötelezést, akkor számonkérnek. Tehát szerintem tetszik nekik.

Mihály

• Köztük van a jövő olimpiai vagy világbajnoka?

– Vannak tehetséges, ügyes gyerekek, viszont nagyon jól tudjuk, hogy a szorgalom ennél sokkal jobban számít. Benedek Tibor például magát nem tartotta tehetségesnek, karrierje során folyamatosan egészségügyi problémái voltak, végül három olimpián tudott felállni a dobogó legfelső fokára azért, mert volt egy célja, álma, mely felé töretlenül haladt. A gyerekeknek is folyamatosan ezt sugallom, hogy minden csak rajtuk múlik. Szorgalommal sok mindent ki lehet váltani, még Komáromban is. A bátyámról például régen senki sem gondolta volna, hogy egyszer a magyar válogatott kapuját fogja védeni, most pedig ő az egyetlen komáromi, akinek olimpiai aranya van, ráadásul kettő.

• Mennyire fontos, hogy a gyerek az iskolában is jól tanuljon?

– A vízilabdáról azt tartják, hogy az intelligens emberek sportja. Ez nem is lehet másként, mivel rengeteg taktikai elemet kell megtanulniuk és a megfelelő időben alkalmazniuk.

• A tehetség, a tudás és a szorgalom mellett viszont fontosak a támogatók is. A komáromi vízilabda e téren hogyan áll?

A város a főtámogatónk, de több magánember is segítette, segíti a munkánkat, ezért pedig nagyon hálás vagyok. Vannak köztük olyanok is, akikkel régen egy csapatban játszottam, mint például Mackovič Norbi és Fazekas András. Ugyanakkor sajnos továbbra sem dúskálunk a pénzben, de a panaszkodás nem visz előre és nem is az erős oldalam.

• Mit lehetne tenni azért, hogy ez a sportág a szponzorok és a gyerekek számára is csábítóbb legyen?

– Elsősorban sokkal eredményesebbnek kell lennünk és többet kell dolgoznunk az utánpótlás nevelésén. Ha sikereket érünk majd el, akkor talán az anyagi hátterünk is erősödhet majd. Amit viszont ennél is fontosabbnak tartok, hogy egészséges és boldog gyerekeket lássak a medencében. Ha ez mellett sikerül kinevelnünk 1-2 olimpiai bajnokot (nevet – a szerk.) akkor már megérte.

Aki kedvet kap a vízilabdázáshoz, az hívja a 0907 714 294-es telefonszámot.

Kovács Gerzson Dávid

Kapcsolódó cikk:

Szakszerűbb edzések a komáromi pólóklubban

Top