Elnökök és kommandósok

Andrej Kiska köztársasági elnök, Peter Pellegrini miniszterelnök és Denisa Saková belügyminiszter is Komáromba látogatott múlt szerdán. Az apropó, hogy a délelőtt folyamán egy eddig nem látott terrorelhárítási gyakorlatra került sor a központi erődben, melyen hat ország elit kommandósai vettek részt. A látványos akció nyilvános volt, úgy tudjuk, 3 ezren nézhették meg. Az államfő később Komárom vezetőivel tárgyalt, majd sétált is a belvárosban.

Múlt szerdán a komáromi erődben egy koncerten terroristák több embert túszul ejtettek. A helyzet veszélyességét tekintve hat ország terrorelhárítói érkeztek a városba, hogy kiszabadítsák a túszokat. Az akció sikeresen végződött.

Ezzel a forgatókönyvvel gyakorlatoztak a komáromi erődben hét ország speciális terrorelhárítási szakemberei. A gyakorlaton a hazai Lynx Commando mellett magyarországi, ausztriai, csehországi, szlovén és horvát terrorelhárítók vettek részt. A gyakorlat célja, hogy szorosabb együttműködés alakuljon ki az európai országok között ezen a területen.

IMG_2459

Az Atlas Common Challenge 2.0 az eddigi legszélesebb körű terrorelhárítási gyakorlat a maga nemében Európában. Párhuzamosan hét európai helyszínen gyakorlatoztak együtt egyes nemzetek biztonsági erői – Komárom volt az egyik helyszín, ahol a Lynx Commando speciális szlovák rendőri egység vezette az akciót. Európa-szerte hét különböző terrorista támadás elhárítására készültek fel.

Az akció nyilvános volt, így bárki megnézhette működésben a legmodernebb terrorelhárítási technikát. Láthattak páncélkocsikat, katonai-rendőri járműveket, Bell 429, Mi-171 és a Black Hawk Sikorsky UH-60 típusú helikoptereket. A gyakorlaton hang és fény effektusokból sem volt hiány.

IMG_2477

Az ország vezetői is eljöttek

A nagyszabású gyakorlaton több vezető politikus is megjelent. A nézők soraiban foglalt helyet Andrej Kiska köztársasági elnök, Peter Pellegrini miniszterelnök és Denisa Saková belügyminiszter, valamint több vezető beosztású rendőr.

„Jó volt látni, hogy a szlovák elit kommandó együtt tud dolgozni a környező országok terrorelhárító egységeivel. Ez a gyakorlat is bizonyította, hogy felkészült egységeink vannak, akik veszély esetén gyorsan és hatásosan tudnak közbelépni” – mondta Peter Pellegrini miniszterelnök.

A bevetés végén az érdeklődők fotókat készíthettek azt elit osztag tagjaival, a felvonultatott rendőrségi technikával, fegyverekkel.

Kiska városvezetőkkel tárgyalt és fagyizott

Andrej Kiska államfő egész napját Komáromban töltötte, a bemutató után több programon is részt vett a városban. Délután a Tiszti Pavilon dísztermében a Selye János Egyetem hallgatóival beszélgetett, magyarul köszöntve a megjelenteket. Juhász György rektor hangsúlyozta a város és az egyetem jó viszonyát, és megköszönte az elnök támogatását. Andrej Kiska elmondta, fontosnak tartja a lehetőséget, ami a Komáromban tanuló egyetemistáknak megadatik, hogy az anyanyelvükön tanulhatnak.

IMG_6509

Az egyetemistákkal való kötetlen beszélgetés után a városházán zárt ajtók mögött tárgyalt a városvezetéssel az államfő. A tárgyaláson szóba kerültek gazdasági és társadalmi kérdések egyaránt. Stubendek László polgármester az erődre hívta fel az elnök figyelmét, amely folyamatos felújításra szorul. Bár az elmúlt években pályázati forrásból 2,6 millió eurót költött erre a város, a szükséges beruházások így is meghaladják a város erejét – jelezte a polgármester az államfőnek. Ahhoz, hogy az egész erődrendszer megújuljon, nagyobb állami támogatásra lenne szükség.

DSC_3181Séta a belvárosban (fotó: Jakó)

Keszegh Béla alpolgármester gazdasági kérdéseket vetett fel a találkozón. „Beszéltünk az államfővel arról, hogy három évvel ezelőtti látogatásakor még 17 százalékos volt a munkanélküliség a járásban, ami mostanra 5 százalék alá csökkent, ráadásul azóta egy erős nemzetközi vállalat is a városba érkezett, amely versenyképes munkahelyeket kínál. Ugyanakkor fontos cél volna olyan további munkahelyek létrehozása, amelyek nagyobb hozzáadott értékkel, magasabb fizetést kínálnak, és lehetőséget nyújtanak az elvándorolt komáromiaknak hazaköltözni, az ingázóknak pedig helyben dolgozni“ – számolt be az alpolgármester az elnökkel folytatott megbeszélésen elhangzottakról. Szóba került a régió infrastruktúrájnak kérdése, az elkerülő út megépítésének szükségessége, a Vág-híd felújítása.

Andrej Kiska belvárosi sétával zárta komáromi programját. A Klapka téri fagyisnál vásárolt két gombóc fagylaltot, majd meghallgatta a városháza tornyában a Klapka indulót trombitáló huszárt. Sétája során többen megállították, hogy váltsanak pár szót a köztársasági elnökkel, illetve készítsenek vele egy közös fényképet.

Szénássy Tímea
fotók: Jakó, d

Top