Bajuszok mustrája Marcelházán

Idén harmadik alkalommal gyűltek össze arcszőrzetüket büszkén viselő bajuszosok és szakállasok a Felvidéki Bajusz Találkozóra. De több volt ez a rendezvény puszta bajuszmustránál, hiszen a színes kulturális és sportprogramok, valamint a kézműves és helyi termékeket felvonultató vásár mind hozzájárult a környék lakóinak kikapcsolódásához és szórakozásához.

Bajuszfesztivál 001

Az ötletgazda és főszervező Lengyel Zoltán a Magyar Bajusztársaság találkozóiból merítve kezdte szervezni 3 évvel ezelőtt a felvidéki rendezvényt a bajusz népszerűsítésére, közösségépítésre, valamint a helyi termékek népszerűsítésére.

Péntek délután fotókiállítással nyitották meg a szervezők a rendezvényt, Pálinkás Eszter, Turányi József, Krűger Tibor, Lengyel Zoltán alkotásait tekinthette meg a közönség a kultúrház galériáján. A fotók az előző két találkozó, valamint a község rendezvényeinek eseményeit, illetve népviseletbe öltözött menyecskéket örökítettek meg. A megnyitót követően a Kuttyomfitty Társulat szórakoztatta a nézőket zenés-táncos műsorával, melyben az 1848-49-es szabadságharc hőseinek állítottak emléket. Az est zárásaként pedig a Fórum Kisebbségkutató Intézet közreműködésével a Muszkaföldön c. filmet láthatta a közönség. Szombat reggel a Fürge Ürge sporteseményé volt a főszerep, kerékpárosok és futók sorakoztak a marcelházai kultúrház előtt, ahol két futó és két kerékpáros távban próbálhatták ki magukat. A kerékpárosokat Izsa, Dunamocs, Búcs, Szentpéter községek látták vendégül. A résztvevők az élményeken túl oklevéllel és kitűzővel gazdagodtak beérkezésük után. A kultúrház udvarát kézművesek és háztáji termelők vették birtokba, akik egész nap portékáikat kínálták a résztvevőknek. Egy régiség bemutató is színesítette a palettát, a régi korok tárgyai pedig nagy népszerűségnek örvendtek kicsik és nagyok körében. A nap folyamán borbélyszalon, ringató és fotóstúdió, fotó és irodalmi kiállítás várta a látogatókat. Ez utóbbi az Arany János emlékév keretében a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum közreműködésével az „Arany200” busz, a költő születésének 200. évfordulója alkalmából, életét feldolgozó interaktív vándorkiállítás volt. A megéhezők négyféle házi rétest kóstolhattak, délben pedig ízletes pörkölttel várták a résztvevőket.

Bajuszfesztivál 003

Az ebédet követően vette kezdetét a III. Felvidéki Bajuszmustra, a Magyar Bajusztársaság, Szilágyi Péter elnök vezetésével, majd az I. Felvidéki Szakállmustra, a Komáromi Szakállasok Klubjának képviseletében Kántor István közreműködésével. Sorra felvonultak elsőként a magyarországi, majd a felvidéki bajuszosok, végezetül a megjelent szakállasok. Az elnök röviden mesélt az „embörmérték”-nek is nevezett arcszőrzetről. A 2017 Felvidéki Bajusza címet a komáromi Papp Ernő, a 2017 Felvidék Szakálla címet Birkus Péter nyerte el, akik át is vették gravírozott lapos üvegeiket. Szilágyi Péter javaslatára a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai segítségével megválasztották a leginkább Arany bajuszt (Arany János bajszára emlékeztető arcszőrzet), melynek díját, szintén komáromi, Szalay Károly vehette át. A Magyar Bajusztársaság egy bajuszt kímélő kerámia kupával díjazta a hasonlóságot.

A délután folyamán fellépett a perbetei Napraforgó néptáncegyüttes, a komáromi Concordia vegyeskar egy Kodály emlékév előtt tisztelgő összeállítással, valamint Korpás Réka és Dömény Krisztián, majd a Bellő zenekar népzenei koncertjét hallhatta a közönség. Lehetőség volt továbbá moldvai csángó mindennapokról és csángó ételekről beszélgetni a Pusztinából érkező Nyisztor Tinka néprajzkutatóval. A nap népszerű eseménye volt a tombolasorsolás, melyen helyi termelők és a piacon résztvevők felajánlásait vihették haza a szerencsések, pálinkák, fűszerek, ékszerek, csokoládék, mákos készítmények, szörpök, olajok találtak gazdára.

bajusz

A változatos programok sorát a „Felvidék Ízei” vacsora koronázta meg, ahol pálinka- és borkóstoló mellett kacsazsíros és juhsajtos előételt, kacsasültet, pörköltet, valamint mákos rétest fogyaszthattak a résztvevők. A vacsorát Mucha Attila sörkóstolója zárta, melynek során betekintést nyerhettek a vendégek a különböző sörök készítési módjába, ízeibe. Az italokon kívül a hangulatról a Bellő zenekar és Szeleczki Mónika, nívódíjas mesemondó gondoskodott.

„Nagyon örülök, hogy az évek óta visszatérő vendégeink és az első ízben hozzánk látogatók is egyöntetűen pozitív visszajelzést adnak a rendezvényünk minőségéről. A nagy létszámú fesztiválokkal nem tudunk és nem is akarunk versenyezni. Inkább Berzsenyi Dániel gondolatát szeretnénk rendezvényünk zászlajára hímezni, mely szerint: „Nem sokaság, hanem lélek s szabad nép tesz csuda dolgokat” – értékelte a rendezvényt Lengyel Zoltán főszervező.

fbm

Top