Eiselt Teréz, a nemesócsai papírfonóA papírfonás egy igen elterjedt hobbi, ami manapság gombamód terjed a világhálón. A pontos eredetét nem ismerik. Az autodidakta módon elsajátítható technika által szebbnél szebb tárgyak születnek újságpapírból és magazinlapokból. A legtöbb papírfonó kosarakat, faliórákat, ékszereket, váll- vagy kézitáskákat, sőt még karosszéket, lámpaernyőt, padot, valamint kisebb szekrényt is gyárt.

Eiselt Teréz

Ez a trend a régiónkat is „megfertőzte”, mivel jónéhány hódolója van már ennek az új kézműves foglalkozásnak. A nemesócsai Eiselt Teréz is ezek közé tartozik, aki öt évvel ezelőtt szintén az interneten került kapcsolatba a papírfonással, és azóta nagy szenvedélyévé vált. A papírfonás maga egy egyszerű, nagyon hasznos és nem mellesleg környezetbarát foglalatosság, melynél nem nehéz az alapok elsajátítása, csak elszántság és gyakorlás kell hozzá. Maga a fonás, az alkotás, örömteli, szórakoztató tevékenység. Vallja ezt a papírfonó hölgy, aki az évek során nagy népszerűségre tett szert a régióban, sőt számos alkotása már országhatárokon kívül is megtalálható. Így Magyarországon, Ausztriában, Csehországban és Svédországban is fellelhetők a nemesócsai papírfonó díszes kosarai.

Az elején csak kisebb kosarakat, tárgyakat készített, főleg olyanokat, melyek nem igényeltek komolyabb technikát. Aztán, ahogy mondani szokás evés közben jön meg az étvágy alapon egyre merészebb alkotások kerültek ki a keze alól. S ezek olyannyira jól sikerültek, hogy a környezetében élő emberek felfigyeltek Teréz tehetségére, kézügyességére, és sokan kértek tőle kosarakat, tárolókat, különféle díszdobozokat. Ma már naponta 3-5 darab kisebb vagy nagyobb tárgyat készít. Ahogy említette eddig több mint 500 darabot sikerült alkotnia, melynek nagy részét elajándékozta. Az utóbbi időkben megnőtt a kereslet a díszdobozok iránt, így a nemesócsai hölgy bizony nem tétlenkedik. Mint mondja, örül is ennek, hiszen ezáltal még magasabb szintre tudja fejleszteni a papírfonó technikáját.

Tavaly Marcelházán részt egy kézműves találkozón, melyen legnagyobbrészt papírfonást művelők voltak jelen, valamint több nyári gyermektáborba is meghívták. Véleménye szerint a jövőben nagy szükség lenne több kézműves találkozó megszervezésére a régiónkban, ahol a tevékenykedő papírfonók tapasztalatot cserélhetnének.

-pint-

Top