Lépegető kotrógéppel az árvíz ellen

Néhány napja egy új, korszerű kotrógép segíti a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat komáromi részlegének munkáját. Az új gép nagy segítséget jelent majd az árvízvédelemben, például akkor, amikor özönvízszerű eső zúdul egy-egy kistérségre és a hordalék eltorlaszolja a csatornákat, kanálisokat.

SONY DSC

Egy 300 ezer euró értékű lépegető kotrógépet kapott a Szlovák Vízgazdálkodási Vállalat (SVP) komáromi részlege, melyet ünnepélyes keretek között adott át a vállalat pozsonyi telephelyének igazgatója, Dúcz József. Az eseményen, mely a vállalat komáromi/kabátfalusi telephelyén zajlott, Fekete György, a komáromi kirendeltség vezetője, valamint Bastrnák Tibor (Híd) parlamenti képviselő is jelen voltak.

Dúcz József hangsúlyozta, a korszerű lépegető munkagép sokkal hatékonyabbá teszi az árvízvédelmet, elsősorban a belvízveszély gyorsabb elhárításában nyújt segítséget. Tavaly például özönvízszerű eső sújtotta a Komáromi járás több községét is, ha idén is előfordul majd, a vízügyi szakemberek gyorsabban tudnak majd reagálni. Ilyenkor ugyanis az egyik fő gondot az eltömődő csatornák és kanálisok jelentik: sokszor nehezen hozzáférhető helyeken gyűlik fel a hordalék, akadályozva a víz elfolyását. A lépegető kotrógép viszont a problémás helyekre is gond nélkül eljut. Mint arra Fekete György rámutatott, nemcsak gyors beavatkozásra, hanem az egész év folyamán, megelőző árvízvédelmi munkákra, csatornák karbantartására is használható.

SONY DSC

Bastrnák Tibor rámutatott, mivel az előző környezetvédelmi miniszter a keleti országrészből származott, korábban a legtöbb új eszköz és gép Kelet-Szlovákiába irányult, azonban mióta pártja jelöltje, Sólymos László a miniszter, egyre több fejlesztés és beruházás jut a déli régióknak is. Idén például Komárom árvízvédelmi falának felújítása is folytatódik, aminek köszönhetően az egész belváros védettebbé válik az árvizekkel szemben. Mint arról korábban beszámoltunk, a mobilgátak telepítésére szolgáló oszlopokat úgy építik ki, hogy minden eddiginél magasabb vízállásnak is ellenálljanak. (cs)

(Cikkünk a Delta február 13-i számában jelent meg.)

Top